Redactieblog

485 x bekeken 2 reacties

Nog paar dagen geduld

Nog een paar dagen en dan is de bedrijfsspecifieke excretie, de zogenoemde handreiking, een feit. Aanstaande maandag maakt LNV bekend wat er nodig is om de bedrijfsspecifieke excretie te kunnen bepalen.

Nog een paar dagen en dan is de bedrijfsspecifieke excretie, de zogenoemde handreiking, een feit. Aanstaande maandag maakt LNV bekend wat er nodig is om de bedrijfsspecifieke excretie te kunnen bepalen.

Ik heb zelf vanaf begin december naar deze feiten lopen vissen. Steeds werd het opgeschoven of moesten er nog aanpassingen gedaan worden in de programmatuur of de gegevens die veehouders aan moeten leveren.

Toch is op dit moment de handreiking in mijn bezit. Ik heb met LNV afgesproken dat ik het onder embargo kon krijgen. Dat betekent dat ik het wel mag inzien en er aanvullende vragen over mag stellen bij LNV. Maar ik mag het niet eerder naar buiten brengen dan de afgesproken datum. Een afspraak waar je je aan houden moet. Officieel heeft een embargo niet veel om het lijf, maar schenden heeft ook weinig zin. Ik zou gemakkelijk de boel op internet kunnen zetten, maar dan heb ik alleen mijzelf. Want dan kan ik de volgende keer wel fluiten naar voortijdige informatie.

Toch een tipje van de sluier? Het valt mij mee hoeveel gegevens je als veehouder moet leveren om de bedrijfsspecifieke excretie te kunnen bepalen. En voor het berekenen zelf zullen er allicht talloze programmaatjes ontworpen worden. Ik zou zeggen: bezoek volgende week de site van LNV en kijk in Boerderij en het vakdeel Veehouderij en lees alles over de uiteindelijk vorm van de handreiking

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ben Schutte

  Hallo Wijnand, op koeien en kansen staat al hoe je het kunt berekenen met behulp van een programma. Het vervelende is dat je al erg gauw tegen de fosfaatgrens oploopt.
  Groet, Ben Schutte

 • no-profile-image

  Johan Temmink

  Dag Wijnand,

  Als je op de site van koeien en kansen kijkt staat de berekening al vermeld. Dus wat we moeten berekenen is al bekend. De vraag is alleen in welke situatie het een bijdrage levert en hoe je dat moet verantwoorden. GroetenOf registreer je om te kunnen reageren.