Redactieblog

360 x bekeken 2 reacties

Melkquotum: hollen of stilstaan

De koopmelkhandel lijkt dit jaar echt hollen of stilstaan te worden. Afgelopen week vertelde een makelaar me dat zijn kantoor vrijwel de hele week geen partijtje koopmelk verhandeld had.

Donderdagmiddag en vrijdag werd er opeens wel gebeld en aan het eind van de dag was er toch een paar honderdduizend kilo van eigenaar verwisseld. Hij is niet de enige waarbij de handel zo wisselend is. De verschillende noteringen zijn daar het bewijs wel van. LTO-Melkloket noteert bijvoorbeeld weken niet om dan een paar dagen met prijzen te komen. Ook bij Steegro en Melkstroom vallen gaten in de noteringen.

Ook de leasehandel is een stuk rustiger geworden dan een paar weken geleden. Volgens handelaren is mijn berekening over leasen voor premies daar debet aan. Dat was reden voor veehouders om er nog eens een nachtje over te slapen en het leasen uit te stellen of zelfs af te blazen.

Dat was nu precies de bedoeling. Want ik blijf me afvragen hoe je dit jaar dat extra quotum volmelkt. Of je hebt koeien over, óf je moet ze aankopen. Dat laatste kan een duur grapje worden, omdat veehandelaren nu al steen en been klagen dat ze niet aan de gevraagde koeien kunnen komen. Betaal je je niet blauw aan extra leasemelk, dan wel aan extra koeien.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hans

    Waarschijnlijk kun je volgend jaar goedkoper melk met de nodige toeslagrechten kopen of leasen dan nu voor de huidige prijzen!!!!

  • no-profile-image

    R. Bloo

    Strategie op lange termijn is heel belangrijk. Strakke lijn uitzetten, en je er aan houden!

Of registreer je om te kunnen reageren.