Redactieblog

1200 x bekeken 5 reacties

Internationale quotumdeal in Brusselse kijker

Ik sprak pas een medewerker van een makelaarskantoor die het even druk kreeg met vraag naar Brits melkquotum. Voor de rest hadden ze op quotumgebied nauwelijks iets te doen.

Veehouders zien blijkbaar de kans om goedkoop aan quotum te komen. Wat wil je met een prijs van 6 cent per kilo tegen de kleine 2 euro hier.
Ook Ian Potter heeft mailtjes en telefoon uit Nederland gekregen maar houdt voorlopig de boot af. Eerst de Italiaanse kwestie afwachten en dan handel met de rest van Europa.

Volgens Potter is er afgelopen maandag een medewerker in Italië geweest is voor handtekeningen. Ook zouden de formulieren bij de Italiaanse overheid worden ingediend. In Brussel heeft men inmiddels ook lucht van de zaak gekregen. Er is contact geweest tussen de Europese Commissie en Londen. De Defra (Brits ministerie van LNV) heeft de aanvraag nog niet gezien maar laat weten er geen goedkeuring aan te geven. Het mag volgens de Europese Commissie gewoon niet. Die zullen toch wel weten wat en hoe ze het in hun regelgeving hebben staan? Tijd dus voor de Italiaanse advocaten om hun beste pak aan te trekken en een hoger beroep voor te bereiden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ate H. Kuipers Oldehove

  Ik heb eens in Duitsland veel quotum gekocht en verzameld tot een groot quotum. Daarna ook geprobeerd om het met de GmbH (BV) naar Nederland te verplaatsen, volgens Brussel en Duitsland onmogelijk omdat de quota per lidstaat zijn toegewezen en de melk derhalve geproduceerd dient te worden op een melkveebedrijf gelegen in de lidstaat waar het quotum is toegewezen, de EU wetgeving zou dan eerst gewijzigd dienen te worden volgens gespecialiseerde juristen op dit gebied in Duitsland. Dit is in mijn geval Mr. Mechtild Düsing te Münster geweest van het kantoor Meisterernst Manstetten Düsing. U kunt daar hun web raadplegen! Frau Düsing wordt in Duitsland de "Quotenkönigin" genoemd.

  Vriendelijk groetend, Ate H. Kuipers o.a. melkveehouder te Oldehove

 • no-profile-image

  Koen Ally melkveehouder België

  Ook al is er nog geen Europese grondwet, er zijn wel enkele grondregels. Vrij verkeer van personen en goederen binnen de EU is er één van. Maar er zijn een aantal zaken waarvan men vindt dat die grondregel niet helemaal opgaat. Zoals melkquotum. Om te voorkomen dat de melkproductie en bijhorende economie uit een land wegloopt heeft men daarom het quotum per land vastgemaakt. Goed wetend dat dat tegen het 'vrij verkeer' indruist. En men weet ook goed, als iemand daar problemen mee heeft, dat het toch vele jaren van procederen kost om zijn gelijk te halen (en zo kunnen de advocaten ook leven). Is het een goede zaak dat quotum verhandeld kan worden over de landgrenzen? Voor de makelaars zeker en vast. Voor de Engelse boer? De melkprijs is er al zo slecht en nu gaan de (quotum)kosten nog stijgen ook. Zijn we dan economisch aan het boeren? Of oorlog aan het voeren?

 • no-profile-image

  J. Berends

  Dit is een interessant geval. De doelstelling van de quotering is te voorkomen dat er teveel melk in Europa wordt geproduceerd. Verhandeling tussen partijen in verschillende lidstaten tast deze doelstelling niet aan. Als de Commissie het toch zou verbieden, zou er sprake zijn van het belemmeren van vrij verkeer van goederen en diensten binnen de Europese Unie, zonder dat daar een goede reden voor is. De opmerking dat ze in Brussel weten wat en hoe ze het in de regelgeving hebben staan is wat erg kort door de bocht. Met wie is daarover precies contact geweest? Zijn er al eerder pogingen gedaan om hierover een gerechtelijke uitspraak te krijgen?

  Mocht er meer informatie over deze zaak zijn dan zou ik het graag horen. Ik wil deze zaak graag volgen. Ik wil daarbij ook graag nog eens nagaan of er politieke consequenties aan verbonden kunnen worden. De huidige situatie met enorme verschillen in prijs voor hetzelfde goed in verschillende EU-landen lijkt mij volstrekt in strijd met de grondslagen van de gemeenschappelijke markt.

  Jan Berends

 • no-profile-image

  h v d zandt

  Vrijgooien die handel!

 • no-profile-image

  J.Meijerman

  Wat stelt een Europese Unie nou voor als quotum niet internationaal verhandelbaar is?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.