Redactieblog

270 x bekeken 13 reacties

Italian deal

Een paar weken geleden dook een mogelijkheid op om goedkoop aan quotum te komen. De Britse quotumhandelaar Ian Potter meldde op zijn website dat hij een paar miljoen kilo melkquotum van Britse veehouders aan Italiaanse collega’s ging verkopen.

De Brits-Italiaanse deal is gebaseerd op een transactie van 200.000 kilo melk tussen Bulgarije en Italië vorig jaar. Maar quotum is toch niet over de landgrenzen te verkopen? Of heeft iedereen de Europese wetgeving al die jaren slecht gelezen?

Nu is het grote afwachten begonnen. De transactie is gemeld bij het Britse ministerie van landbouw, Defra, en dat moet nu reageren. De Italianen zijn in ieder geval van mening dat ze genoeg munitie hebben om een rechtzaak tot bij het Europese hof te winnen. Ze zijn zo zeker van hun zaak dat ze het geld voor het Britse quotum al overgemaakt hebben. Sterker nog: de Britse veehouders die het geld al op hun rekening hebben staan, mogen het geld houden, of de deal nu goedgekeurd wordt of niet. Makkelijk verdiend geld dus.

Ik ben benieuwd hoe de Europese Commissie hierop gaat reageren. Een lang verhaal wordt het zeker. Het Thomson-arrest, waarmee een eind aan het structureel verleasen kwam, had ook een looptijd van 2,5 jaar.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hendry

  Op korte termijn lijkt dit een aantrekkelijke handel. Maar bedenk wel dat de zuivelfabrieken niet zitten te springen om melk. Wat hebben we er dan nog aan als we meer melk kunnen leveren voor minder geld. Helaas kijken we als boeren vaak niet verder dan ons eigen erf en onze eigen lopende rekening. (korte termijn). Als deze constructie onbeperkt kan worden toegepast zitten we binnen de kortste keren met een mega-overschot aan melk, waar we geen kant mee opkunnen. Ikzelf zie meer in een tussenvariant waarin we vraag en aanbod in samenspraak met de zuivelfabrieken op elkaar af kunnen stemmen. Uiteindelijk kan alleen zo een redelijke prijs worden uitbetaald.

 • no-profile-image

  wiel smeets

  Het is wel erg laat als nu pas blijkt dat het juridisch kan. Want dat was in het verleden de belemmering.

 • no-profile-image

  Gert Harmsen

  Internationaal verhandelbaar maken past binnen de europese gedachte. De neveneffecten zijn voor ons melkveehouders bijzonder welkom.

 • no-profile-image

  Joost

  Prima die internationale handel, het moet echter niet hard gaan want dan kunnen onze fabrieken die melk weer niet aan.... Of de melk moet naar een nieuwe (buitenlandse) afzetmarkt. Kortom: meer van onze kwaliteitsmelk naar nieuwe consumenten voor voor ons lagere kosten en hogere omzetten!

 • no-profile-image

  Paul

  Quotum verhandelen tussen landen, is een goede mogelijkheid om de kosten te verlagen. Quotering geheel afschaffen, betekent dat melkveehouders, veel meer concurrenten worden van elkaar. Grote industriële melkveebedrijven zullen overblijven.

 • no-profile-image

  Gerk

  In een aanloop naar het afschaffen van het quotumsysteem is internationaal handelen een stap vooruit. Door de grotere markt zullen de prijzen voor quotum dalen en kan de produktie daar plaats vinden waar dat het goedkoopst kan. Het lijkt mij dan ook zeer wenselijk dat dit zo snel mogelijk wordt ingevoerd, zeker nu de produktie en de toeslagen los van elkaar komen te staan. Laat het buitenland de toeslagen voor plattelandsontwikkeling maar houden en zorg tevens voor een goedkopere produktie van voedsel. Er is een vrije handel van produkten in europa, nu dan straks ook voor de rechten om ze te mogen produceren.

 • no-profile-image

  Willem de Boer

  Melkquotum blijft hopelijk wel bestaan om een chaos op de zuivelmarkt te voorkomen. Wie zegt dat het quotum moet verdwijnen moet wel heel optimistisch zijn, en over 7 jaar met een waarschijnlijk lagere melkprijs en zonder premies ook zijn hoofd boven water kunnen houden. Als het je te duur is moet je het niet kopen dat is toch simpel? Als de mogelijkheid zich voordoet om buitenlands quotum hier te melken is dat wel een mooi plan maar lever de melk dan ook aan die buitenlandse fabriek! En dan zullen we zien dat we met ons goedkope quotum ook geen cent aan het melken verdienen.

 • no-profile-image

  Richard

  Het is in ieder geval een interessante ontwikkeling. Het past ook in het ideaal van de Europeze gedachte: daar produceren waar het het goedkoopste kan. Het zou ook prima passen in de overgang naar het quotumloze tijdperk waar we op af gaan. Door de optie van internationaal verhandelen vervalt ook de noodzaak het quotumsyteem eerder te beëindigen. De nadelen worden namenlijk een stuk kleiner. De bottleneck zal wel weer zijn dat nog te veel landen het landbouwbeleid gebruiken voor plattelandsbeleid.

 • no-profile-image

  willem

  Prachtig, komen wij misschien ook van die waanzinnige quotumprijzen af. Nu nog wachten tot het quotum helemaal verdwijnt.

 • no-profile-image

  willem

  Stop met quotum kopen (dan wordt het vanzelf goedkoper) en wacht af of deze deal goedgekeurd wordt. Dan wordt het zeker goedkoper!

 • no-profile-image

  Jaap Jaarsma

  Als het blijkt (na 2,5 jaar) wel te mogen is dat toch tien jaar te laat. Het quotum verdwijnt toch.

 • no-profile-image

  j w ten cate haarlo

  Ik ben zeer positief: het moet mogelijk zijn. Het is een interne markt; grenzen verdwijnen en euro

 • no-profile-image

  Freek

  Als dat kan wordt hier het quotum dan goedkoper? Want dan gaan wij ook shoppen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.