Foto: Henk Riswick RundveeAchtergrond

Prijsdaling nuka’s loopt op tot € 15 per dier

De prijs voor nuka’s is gedaald op de veemarkt in Purmerend. Uiteindelijk gingen de prijzen tot € 15 per kalf omlaag. Dat is wel minder dan waar inkopers van tevoren op hadden ingezet. Handelaren melden dat de handel in de nuka’s zeer rustig was.

Kalveren die nu worden gekocht, zijn niet meer slachtrijp voor Kerstmis. De dieren komen pas in het nieuwe jaar op de markt en dan is de vleesmarkt traditioneel stroef en brengen zowel de rosé- als blankvleeskalveren beduidend minder op. Dat maakt het enthousiasme om de dieren nu te kopen niet groot.

Ook de huidige prijsontwikkelingen van de vleeskalveren bieden weinig hoop. De prijzen zijn in twee weken tijd met 30 cent (blankvlees) en 15 cent (rosé) per kilo gedaald.

Deze week zetten de prijzen voor nuka’s ook een duidelijke stap terug. De prijs voor een Belgisch blauw stierkalf van extra kwaliteit ging met € 10 terug naar € 290 tot € 315 per kalf. Voor een zwartbont stierkalf ging de prijs zelfs met € 15 terug naar € 150 tot € 160 per dier.

De afgelopen maanden hebben de noteringen voor nuka’s juist flinke stappen omhoog gezet. Begin februari stond de prijs voor een zwartbont stierkalf nog op maximaal € 80 per dier, vorige week tikte die notering de € 175 per dier aan. Het hoogste niveau in 4,5 jaar tijd.

De verwachting is dat de prijs voorlopig nog niet onder de druk vandaan is. Een verdere prijsdaling ligt in het verschiet.

Prognose: prijs daalt.

Beheer
WP Admin