Foto: Koos Groenewold RundveeAchtergrond

Prijs vollemelkpoeder opnieuw fors hoger

De prijs voor vollemelkpoeder is opnieuw flink gestegen op de tweewekelijks GDT-veiling van Fonterra. Het gaat met een stijging van 5,2% naar een niveau van omgerekend € 2.965 per ton.

Vollemelkpoeder beslaat ongeveer de helft van de totaalomzet van de veiling. Opvallend is dat vooral voor contracten voor levering in de maanden juni en juli meer werd betaald. Een trend die ook bij andere zuivelproducten zichtbaar is.

De GDT-prijsindex laat voor de vierde keer op rij een stijging zien. Dit keer gaat het om een gemiddelde stijging van 3,6% naar een gemiddelde prijs van € 2.903 per ton.

Opvallend is dat tijdens deze veiling alleen de prijs van mageremelkpoeder, qua belang het tweede product, licht is gedaald. Het gaat om een teruggang van 1% waardoor de prijs omgerekend uitkomt op € 1.818. Ook bij mageremelkpoeder lijkt de handel ervan uit te gaan dat er later dit jaar weer meer product beschikbaar is. De prijsdaling is vooral zichtbaar voor levering in de maanden september en oktober. De handel in mageremelkpoeder is voor de EU van groot belang.

Prijs boterolie blijft stijgen

Andere opvallende stijgers op deze GDT waren rennet caseïne (+10,4%) en karnemelksepoeder (+21,8%). Deze prijzen stegen naar respectievelijk € 6.213 en € 1.705 per ton. Ook de prijs van boterolie blijft maar stijgen, dit keer met 4,7% naar € 5.672 per ton.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin