Maatschap Kraaijenbrink liet in 2014 een ligboxenstal voor 400 melkkoeien bouwen. Onder meer met 50-stands-buitenmelker en emissiearme vloer. De nieuwe stal was zeker een goede keuze volgens de veehouder.
Maatschap Kraaijenbrink zette 2 jaar geleden een stal voor 400 koeien. Die was toen nog voor de helft gevuld. Sindsdien groeide de maatschap gestaag door en inmiddels staan er al 350 melkkoeien in de stal. Die doen het goed, maar er is ook een probleem. Op de peildatum van 2 juli 2015 had Kraaijenbrink nog maar 260 dieren. Hij moet nu dus krimpen en/of rechten kopen. "Achteraf is het makkelijk om te zeggen dat groei een verkeerde keuze was, maar er was zoveel onzekerheid. Iedereen was verrast. Ook LTO, de bank en de accountant. De nieuwe stal was in ieder geval zeker een goede keuze", zegt Arend Jan Kraaijenbrink.
Wat gaan jullie hier aan doen?
"Op dit moment lopen de koeien me nog niet in de weg. De melkprijs is erg laag, maar we leggen niet toe op de extra dieren. Het kost niet veel extra arbeid. Ook al omdat we met z'n vieren zijn. Maar straks zullen we wel gaan voorsorteren op een krimp van de veestapel. Er gaan dan dieren uit, al zullen we waarschijnlijk ook wat rechten kopen. We hopen in ieder geval iets meer dan 260 koeien te kunnen houden. We hebben het voordeel van de BEX en kunnen met minder jongvee nog efficiënter draaien."
Dan de stal, hoe bevalt die?
"Erg goed. Het arbeidsgemak is groot en de koeien doen het duidelijk beter. De diergezondheid is ook flink verbeterd. Er zijn nauwelijks klauwproblemen en het celgetal is van 220 naar 140 gedaald. Het grootste pluspunt is echter de melkcarrousel. Die melkt goed en vlot en is praktisch onderhoudsvrij. Bovendien kun je er prima in je eentje in melken. Inclusief alles melkt één persoon 320 koeien in 2 uur tijd."
Hoe bevalt de Groene Vlag-vloer?
"Prima, de koeien lopen goed op de vloer die een berekende uitstoot heeft van 7 kg per dier per jaar (opstallen). Ze hebben veel grip en rennen soms door de stal. Alleen als het erg warm is, hebben we soms wat damslapers. De dieren denken dan dat de roosters koeler zijn. Maar dat komt zelden voor."
En de diepstrooiselboxen?
"Ook een goede keuze. De koeien liggen veel beter en er zijn nauwelijks nog kale hakken. De dieren staan ook veel makkelijker op. Het instrooien van de boxen kost alleen meer tijd. Maar met 4 mensen is wat extra arbeid geen probleem. Daarnaast werkt de combinatie diepstrooisel, emissiearme vloer en mestschuif goed. De schuiven doen het in principe ook erg goed. Ik had achteraf alleen iets duurzamere schuiven gewild, zwaarder en robuuster uitgevoerd."
Hebben jullie nog zaken aangepast?
"Ja, we hebben de schoftboom in de boxen 15 centimeter teruggezet en de boxen iets kleiner gemaakt. De koeien hadden teveel ruimte. Nu is er minder bevuiling, terwijl de dieren nog altijd voldoende vrijheid hebben en prima kunnen liggen en opstaan. Een andere aanpassing vond plaats bij de melkstal. Daar maken we nu 2 separatiegroepen - een opstart- en een biestgroep - die we later melken. Voorheen molken we die in de groep mee. Tot slot hebben we een mengwagen aangeschaft. Dat was eerst een voerdoseerwagen. Nu kunnen we beter selecteren en preciezer voeren."
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.