CEO Roelof Joosten (l) en coöperatievoorzitter Piet Boer van FrieslandCampina. Foto: ANP RundveeAchtergrond

Enorme melkaanvoer zet FrieslandCampina klem

Bijna 12% meer melk ontving FrieslandCampina in de eerste helft van 2016. Dat is 583 miljoen kilo meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

FrieslandCampina wist amper waar het met al die extra melk heen moest. Van concurrenten in binnen- en buitenland werd capaciteit bijgehuurd om kaas en poeder te maken en er werden flinke volumes melk op de spotmarkt afgezet. Ook zijn de leden gestimuleerd om begin van dit jaar voor een periode van 6 weken minder melk te leveren.

Lagere winst en melkprijs

Ook al werd in de eerste helft van 2016 een groter volume producten met toegevoegde waarde verkocht, dit kon de verliezen bij producten met laagrenderende afzet niet goedmaken. De melkprijs en de netto winst daalden gevoelig bij FrieslandCampina. Dat is mede een gevolg van de wereldwijde melkcrisis, maar de leden van FrieslandCampina hebben zeker niet geholpen om die crisis te beperken.

‘Nederland koploper groei melkplas’

Samen met hun collega’s bij andere Nederlandse zuivelbedrijven hebben de RFC-melkveehouders ervoor gezorgd dat Nederland dit jaar tot en met juni de sterkste groei van de melkplas in de hele EU liet zien. Zelfs de Ierse melkveehouders konden hen niet bijbenen.

Coöperatievoorzitter Piet Boer vond de vraag dan ook lastig te beantwoorden wie er nu voordeel bij heeft gehad dat de melkaanvoer zo hard is gestegen. Volgens hem heeft een aantal melkveehouders per saldo wel meer euro’s aan omzet gemaakt, door veel meer te melken. FrieslandCampina zag de uitgaven voor melkaankoop echter met zo’n €100 miljoen dalen. Dit ondanks het fors grotere volume melk dat is aangekocht van de leden.

Strengere mest- en fosfaatregels

De kans bestaat dat een deel van de extra melkaanvoer over een tijdje weer verloren gaat. Strengere mest- en fosfaatregels maken dat boeren koeien moeten afstoten. Boer denkt dat het verlies van melk beperkt kan blijven. Hij denkt dat de melkaanvoer misschien enkele procenten zal teruglopen. Dat zou neerkomen op 200 tot 300 miljoen kilo.

Voor de tweede helft van 2016 is FrieslandCampina positiever. De melkdruk neemt af. Daarbij loopt de productie in heel Europa terug en herstelt de wereldmarkt. De leden kunnen dus een hogere garantieprijs tegemoet zien, al willen CEO Roelof Joosten en Piet Boer geen concrete uitspraken doen. De onderneming kan echter weer de eigen melk verwerken en beter tot waarde brengen.

Met een lagere melkaanvoer kunnen de zuivelprijzen en marges verbeteren. Wel is het zaak om problemen op grote markten, zoals de Nigeriaanse, goed aan te pakken. De grote verliezen bij de groep Melkpoeder, kaas en boter lijken echter fors kleiner te worden.

Beheer
WP Admin