Rundveehouderij

Achtergrond 2572 x bekeken

Dure weipoeder, kostprijs kalf flink omhoog

De prijs van weipoeder is door het aantrekken van de zuivelmarkt in de afgelopen vier maanden flink gestegen.

De prijs lag tot mei nog rond €50 per 100 kilo, ondertussen is de notering van ZuivelNL opgelopen tot €85 per 100 kilo. Ook de mageremelkpoeder geschikt voor veevoederdoeleinden steeg flink in prijs. Zo lag de prijs van de melkpoeder op het dieptepunt in februari nog op €131 per 100 kilo, nu is dat €198 per 100 kilo.

Voor kalverhouders en melkveehouders die hun kalveren kunstmelk geven, betekent de prijsstijging van de weipoeder en de mageremelkpoeder een verhoging van de kostprijs. Voor rosémesters en melkveehouders die kunstmelk voeren heeft de prijsstijging van de kalvermelk minder gevolgen dan voor de mesters die blankvleeskalveren houden. De blankvleeskalveren krijgen immers over een langere periode melk in het rantsoen.

Kostprijs gestegen met €50 per kalf

Voor een blankvleeskalf heeft de prijsstijging van het voerpakket dat grotendeels uit melkproducten bestaat tot gevolg dat de kostprijs met zo’n €50 per kalf is gestegen. Aan de andere kant is de opbrengstprijs van de kalveren nog niet terug op het oude niveau. Dit zorgt ervoor dat er steeds vaker wordt gekeken naar mogelijkheden om meer ruwvoer te verstrekken aan de kalveren of goedkopere kunstmelk aan te kopen, om zo de kostprijs verder te verlagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.