Als de derogatie verdwijnt, heeft dat onder meer tot gevolg dat er veel meer mais wordt geteeld, aldus Kees Romijn - Foto: Bert Jansen RundveeAchtergrond

‘Alles voor behoud derogatie melkveehouderij’

Het behoud van de derogatie is voor de Nederlandse zuivelsector essentieel. Boer, bank, industrie en politiek moeten daarom eensgezind de strijd aangaan voor verlenging van de derogatie, mestregels die vanuit Brussel worden opgelegd. Dat vinden voorzitter van LTO Melkveehouderij Kees Romijn en Food&Agri-directeur van de Rabobank Ruud Huirne.

Romijn voegt eraan toe dat de markt de situatie heeft verergerd. Als we een normale melkprijs hadden gehad, dan (hadden melkveehouders niet zo veel melk geproduceerd en) hadden we niet de helft van deze discussie (over fosfaat) gehad.”

10% productie op het spel

Nu is het tijd om de blik te verzetten naar het langetermijnbelang, aldus Romijn. “Daarvoor moeten we nu even een stapje terug doen en minder melk, minder fosfaat produceren. We moeten alle energie inzetten op het behoud van de derogatie.”

Huirne: “Dat bepaalt je milieugebruiksruimte en ontwikkelingsmogelijkheden voor de lange termijn. Verlies van de huidige derogatie komt al snel neer op verlies van 10% van het productievermogen. Dat betekent kapitaalvernietiging, want onderbezetting in stallen en verwerking kost geld. We moeten juist de kracht van het totale zuivelcomplex overeind houden. En we moeten daarvoor al een aantal hordes nemen. Medio 2017 krijgen we nationaal nog met een fosfaatkorting te maken van misschien 8%, maar misschien ook 4% of 12%.”

Gelegenheid om bij te sturen

Volgens Romijn is er nog gelegenheid om bij te sturen. “De onderhandelingen over een nieuwe derogatie moeten nog beginnen. We kunnen laten zien dat het ons menens is, dat we echt binnen milieugrenzen willen blijven.”

Beiden zijn het er wil over eens dat de melkveehouderij en zuivel nu de goede maatregelen nemen. Ze verwijzen daarbij naar het melkverminderingsplan van FrieslandCampina. Dat helpt volgens Romijn ook om ‘goodwill’ te kweken, vooral omdat het kan helpen om de hele zuivelmarkt in Europa een positieve impuls kan geven. Dat zal niet onopgemerkt blijven in de politiek, weet Romijn. Huirne knikt instemmend.

Werkt overheid mee?

Maar al is de zuivel het eens over een gezamenlijk optrekken, zal ook de overheid meewerken? Bij de Dutch Dairymen Board wordt gesuggereerd dat staatssecretaris Martijn van Dam (landbouw/PvdA) misschien wel helemaal niet wil vechten voor een nieuwe derogatie.

Romijn, fel: “Ik heb de staatssecretaris uitgelegd dat, als de derogatie verdwijnt, dan ook de eis verdwijnt van 80% grasland, dat er veel meer mais wordt geteeld en dat er veel meer gebeurt in de melkveehouderij wat de overheid niet wil. Behoud van de derogatie is in ieders belang.”

Beheer
WP Admin