Rundveehouderij

Achtergrond 5036 x bekeken 1 reactie

Van prijssprong naar kalmere stijging zuivelmarkt

De markt voor vloeibare zuivel lijkt deze week enigszins tot rust te komen na het sprongetje dat vorige week werd gemaakt.

De noteringen gaan nog licht omhoog, maar de handel is 'dunner' (minder transacties, kalmere stemming) dan is geweest.

Bij de rauwe melk resulteerde het in een plusje van een halve cent, bij room gebeurde hetzelfde, de concentraten blijven nagenoeg stabiel in prijs. Daarbij zijn de concentraten uit Duitsland enkele tientallen centen per kilo hoger geprijsd dan de Franse.

De relatief hoge prijzen op de roommarkt hebben tot gevolg dat meer botermakers de vloeibare markt ook op gaan, om mee te profiteren. Dit loont te meer omdat er een behoorlijk prijsgat bestaat tussen de boternotering en de roomnotering. Bovendien liggen er nog bergen boter in opslag.

Royale voorraden kaas, boter en melkpoeder

Sommige handelaren vrezen dat de hoge zuivelprijzen van nu snel stabiliseren en/of iets teruglopen als iedereen terug is van vakantie. Met name omdat men zich zal realiseren dat er nog royale voorraden kaas, boter en melkpoeder op de plank liggen. Anderzijds noteren velen ook dat de melkproductie in bijna de hele EU terugvalt.

Voorlopig doet ook de markt voor kaas en wei nog mee in de positieve trend.De kaasnotering op de spotmarkt bereikte deze week de €3,05 per kilo, de notering voor weipoeder kwam boven de €800 per ton uit. Sommige fabrieken profiteren door langlopende oude contracten niet of nauwelijks van de betere prijzen, andere grijpen hun kansen en huren productiecapaciteit bij.

Prognose: licht hogere prijzen.

Eén reactie

  • deB.


    Merken veel van de prijs sprongen!! not

Of registreer je om te kunnen reageren.