Rundveehouderij

Achtergrond 3166 x bekeken

Room doorbreekt bijna barrière van €5

Nog even en de roomnotering schiet door de barrière van €5 per kilo. De handel in het versproduct is overigens slap.

Deze week ging de notering weer met tientallen centen per kilo omhoog naar €4,75. Op een afstand van 80 tot 90 cent per kilo volgt de boternotering.

Het is een prijsontwikkeling die niemand anderhalve maand geleden nog had durven voorzien.

Spotmelkprijs steekt schril af bij garantieprijs

De vraag naar verse room en boter trekt ook de spotmarkt voor rauwe melk deze week flink omhoog. Nu had de Nederlandse spotmarkt voor melk ook iets goed te maken, maar toch.

De spotmelkprijs steekt schril af bij de huidige garantieprijs van FrieslandCampina, die nog blijft staan op goed 25 cent. De verwachting is echter dat die maandag 29 augustus ook omhoog gaat. Zeker nu Arla de prijs heeft verhoogd en ook DMK een stap moet zetten.

Niet veel vraag naar eiwit

Tegenover de hoge noteringen voor vet en room steekt de notering voor mageremelkpoeder schril af. Eiwit is nog steeds niet erg gevraagd. Vollemelkpoeder beweegt langzaam omhoog en noteert €2.400 tot €2.500 per ton. Ook hier zijn de verhandelde volumes overigens nog steeds beperkt.

Mageremelkconcentraat blijft deze week stabiel noteren op €1,80 per kilo, oftewel €1.800 per ton. Te duur om mageremelkpoeder van te maken, maar betaalbaar voor de kaasproductie.

De beschikbaarheid van melk blijft in Nederland groter dan in omringende landen, al is er in Nederland en ook België sprake van een lichte aanvoerdaling.

Prognose: sterke prijzen voor met name vet-product.

Of registreer je om te kunnen reageren.