Rundveehouderij

Achtergrond 5612 x bekeken 2 reacties

Goede mais weinig te vinden

Er is veel verschil in de stand van de mais in Nederland. Zo staat de mais in het noorden en midden van het land er goed bij.

Ook hebben de melkveehouders daar vaak veel gras ingekuild. In het Zuiden is dat anders: dankzij het extreme weer zijn daar de nodige percelen mais mislukt. De verhoudingen in het rantsoen liggen in het Zuiden vaak anders: meer mais en minder gras. Door het hoge aandeel van mais in het rantsoen is de impact van de mislukte oogst dan ook groot. Melkveehouders die gewoonlijk wat van hun mais verkopen, houden dit nu vast; in veel gevallen kunnen zij dit zelf goed gebruiken nu zij minder nieuwe mais verwachten. Dit zorgt ervoor dat lokaal maar weinig mais wordt aangeboden.

Wel voldoende aanbod, maar mindere kwaliteit

In het Midden en Noorden is wel voldoende aanbod van ingekuilde mais. De kwaliteit van de mais is daar echter minder dan die van de ingekuilde mais uit het Zuiden. De prijsverschillen lopen daardoor verder op en de prijsrange ligt ver uit elkaar. Voor kwalitatief gewone ligt de prijs tussen €50 en €55 per ton, voor de goede mais ligt de prijs tussen €60 en €65 per ton, als deze al te krijgen is.

Wat betreft de nieuwe oogst van de mais is er nog weinig te zeggen over de prijzen. Door de zeer goede grasopbrengsten in het Noorden zal daar het aanbod van mais groter zijn. In het Zuiden zal er weinig aanbod zijn. De prijsvorming van de mais zal afhangen van het feit of veehouders bereid zijn tot overschakelen op alternatieve producten of tot het aankopen van kwalitatief minder goede mais.

Nieuwe prijs aardappelpersvezels verwacht

De handel in overige producten loopt rustig door daarbij is de prijs vaak leidend. De verwachting is dat de aardappelpersvezelprijs deze week weer bekend wordt en dat deze onder €30 uitkomt. Vorig jaar startte de prijs op €32 per ton.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Laatste reacties

  • DJM

    Heb zelf hele goede mais staan, bosrijk gebied regio Ommen, maar FLINKE dassenschade!! Zeer veel planten die al omver getrokken zijn en aangevreten, dit wordt elk jaar erger.

  • g.g

    Vreemd artikel....."goede mais weinig te vinden, zo staat de mais in het Noorden en Midden er goed bij"

Of registreer je om te kunnen reageren.