Collectieve subsidie voor boerenmestvergisters - Foto: Peter Roek RundveeAchtergrond

FrieslandCampina wil collectieve subsidie voor mestvergisters

FrieslandCampina heeft bij het ministerie van Economische Zaken een aanvraag gedaan voor collectieve SDE-subsidie voor 200 mestvergisters. Het gevraagde subsidietarief is een gegarandeerd bedrag van circa 12 cent per KWh met een looptijd van 12 jaar.

De 200 melkveehouders die gaan vergisten, worden samengebracht in een nieuwe coöperatie van Royal Friesland Campina, genaamd Jumpstart.

Coöperatie Jumpstart gaat leden werven

In 2017 moeten 200 monomestvergisters geplaatst zijn bij evenveel melkveehouders. Om mestvergisting rendabel te maken, is subsidie nodig. Tot op heden kwamen boerenvergisters zelden in aanmerking voor subsidie (SDE+). Daarin komt nu verandering. Dat zegt Jan Dirk van Mourik, projectleider Vergisting en Beweiding bij Friesland Campina. Hij begint per 1 september bij de nieuwe coöperatie Jumpstart en is verantwoordelijk voor de ledenwerving. Van Mourik was werkzaam bij Lely.

De 200 melkveehouders die Friesland Campina wil werven, worden lid van coöperatie Jumpstart. Die werving gaat dit najaar gebeuren. “Een pittige opdracht”, zegt Van Mourik. Hij zoekt ondernemende melkveehouders met minimaal 150 melkkoeien. “We doen dit in coöperatief verband, zodat we kennis kunnen delen. Niet-leden van Friesland Campina kunnen ook lid worden.”

Jumpstart regelt subsidieaanvraag en technische begeleiding

Jumpstart begeleidt en ontzorgt de 200 melkveehouders. Behalve de subsidieaanvraag regelt de coöperatie de technische begeleiding bij bouw en onderhoud. Friesland Campina heeft afspraken gemaakt met drie leveranciers waaruit de melkveehouders kunnen kiezen. Het gaat om Host, Biogas+ en Biolectric.

Friesland Campina is in onderhandeling met een financier, zodat de melkveehouders ondersteund worden met een gunstige financiering. Jumpstart biedt daarbij ook de complete financiering aan, in de vorm van een leaseconstructie. Daarover zijn inmiddels afspraken gemaakt met een van de drie Nederlandse grootbanken. Welke dat is, wordt in oktober bekendgemaakt.

Mestvergisters operationeel in 2017

Zodra de SDE-subsidie duidelijk is, gaat de werving van start. In 2017 moeten de 200 mestvergisters operationeel zijn. Binnen enkele jaren wil Jumpstart opschalen naar 1.000 vergisters. Daarmee hopen de betrokken partijen de uitstoot van broeikasgassen in de zuivelketen te reduceren. Vergisting kwam tot nu toe moeizaam van de grond omdat subsidie en financiering ontbraken. “Dat is nu voor de melkveehouders geregeld.”

Beheer
WP Admin