Rundveehouderij

Achtergrond 5341 x bekeken

Zuivelmarkt tikt even een plafond aan

De zuivelmarkt heeft afgelopen week even een plafond bereikt. Na een lange reeks prijsstijgingen is gebeurd wat al eerder werd verwacht: de prijzen gaan niet verder meer omhoog.

De spotmarkt voor rauwe melk zakte zelfs iets terug. Tenminste, in Nederland. Daar ging ongeveer een cent van de notering af. Het is niet veel, en nog steeds ligt de spotprijs in de meeste gevallen boven de fabrieksprijs, maar een lichte terugval is toch een feit.

Krap aanbod boter en room, maar ook minder vraag

Ook de spotnoteringen voor room en magere melkconcentraat zakten terug. Voor room werd vorige week nog €4.100 per ton en meer betaald, nu is het met €3.950 tot hooguit €4.000 per ton wel klaar. Tot de gewone boterprijs gaapt er nog steeds een gat van zo'n €900 per ton, maar het verschil is minder groot dan vorige week. Het aanbod van boter en room blijft krap, maar de vraag is ook iets teruggevallen.

Voor concentraat wordt zo'n €50 per ton droge stof minder betaald; goed €1.450 per ton. Dat is nog steeds vrij duur om interventiepoeder van te maken.

Geringe vraag zuivel op vrije markt voor export

Er is weinig vraag naar zuivel op de vrije markt voor export. De verkopen van poeders en andere producten voor export lopen heel rustig. Afgaande op de geluiden vanuit de handel is dat meer omdat veel partijen niet per se hoeven te kopen. Over onrust op de markten vanwege de Brexit wordt weinig meer gehoord.

De iets rustiger situatie op de zuivelmarkt wordt mogelijk ook mede veroorzaakt door de aankomende zomerperiode. Dan wordt altijd iets minder verkocht. Een geluk is hierbij dat ook in Nederland de melkaanvoer nu echt lijkt af te nemen.

Prognose: stabiele prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.