Rundveehouderij

Achtergrond 1360 x bekeken laatste update:16 aug 2016

'Ik zit nog steeds bovenop uiergezondheid'

Wil Peek won in 2014 de Uiergezondheid Award. Een beloning voor consequent werken. Maar tevreden is de veehouder nog niet. Peek blijft zoeken naar perfectie.

Wil Peek (49) uit IJsselstein (Utrecht) werd in 2014 de trotse winnaar van de Uiergezondheid Award; het resultaat van de ambitie om qua kostprijs bij de 15% beste bedrijven van Nederland te horen. Uiergezondheid speelt daarin een prominente rol.

Dit had de laatste jaren al prioriteit, maar in het voorjaar van 2013 kon Peek een flinke stap vooruit zetten met zijn nieuwe ligboxenstal. Zo ging hij met zijn 100 koeien van een overbezetting van bijna 20% naar een even zo grote onderbezetting nu. "Het celgetal hadden we in de oude stal al flink gedrukt, maar dat gold nog niet voor het aantal uierontstekingen. In de nieuwe stal lukte dat wel. Met de prijs als resultaat", zegt Peek.

Wat heeft de winst u opgeleverd?

"Vooral de eer. Het is een bevestiging dat je goed bezig bent. Het is een beloning voor consequent werken. Maar veel meer heeft het me niet opgeleverd. Ik was blij met de prijs, maar ik wil de lat sowieso hoog leggen."

Hoe heeft de uiergezondheid zich ontwikkeld?

"We zetten er nu een paar jaar op in. We kwamen ook van ver. In de oude stal hadden we met onze 2x5-visgraat op het slechtste moment een celgetal van 250 en ook veel mastitis. Toen de koeien de nieuwe stal in gingen was dit al terug op 150. Maar daarna ging het snel. In het jaar dat we de prijs wonnen was het celgetal 80 en ook het aantal uieronstekingen nog maar 15%."

Schoon werken en rust tijdens het melken zijn zeer belangrijk voor een goede uiergezondheid, zegt Wil Peek.</p>
<p><em>Foto: Herbert Wiggerman</em>
Schoon werken en rust tijdens het melken zijn zeer belangrijk voor een goede uiergezondheid, zegt Wil Peek.

Foto: Herbert Wiggerman

Heeft u nog iets veranderd?

"De nieuwe 2x12-zij-aan-zijmelkstal van Boumatic was voor ons een uitkomst. De nieuwe tepelvoering had een goede invloed. Maar ook de diepstrooiselboxen waren een positieve verandering. In de oude stal lagen de koeien op matrassen en daar bleef vaak melk liggen. In het diepstrooisel is dat nauwelijks het geval. Ook dat droeg zeker bij aan een betere uiergezondheid."

Ligt de focus nog steeds zwaar op uiergezondheid?

"Ja, maar op dit moment is de uiergezondheid iets minder dan in het topjaar 2014. Maar daar zijn wel verklaringen voor. Onze veestapel is gegroeid en we hebben afgelopen winter een IBR-uitbraak gehad. Toch is het gemiddelde celgetal nog altijd maar 87. En het aantal uierontstekingen is slechts 13%."

Nog advies aan collega-veehouders?

"Blijf erbovenop zitten en wees consequent. Zelf wil ik altijd alles netjes blijven doen. Of het nu om het aansluiten van de melkstellen gaat, of het nadippen. Die handelingen moeten elke dag zorgvuldig en regelmatig gebeuren. Anders kun je het beter helemaal niet doen. Schoon werken en rust tijdens het melken zijn daarbij ook zeer belangrijk. Daarnaast moet je nooit tevreden zijn, streef naar perfectie."

Dierenartsen en leveranciers kunnen melkveebedrijven voordragen voor de Uiergezondheid Awards 2016. Aanmelden kan tot 26 augustus

Lees ook het interview met Jan Kotte, een andere winnaar van de Uiergezondheid Award

Of registreer je om te kunnen reageren.