Rundveehouderij

Achtergrond 1748 x bekeken 2 reacties

Kleiner Hochwald veerkrachtiger dan DMK

Vorige week presenteerden DMK en Hochwald, Duitse verwerkers met vestigingen in Nederland, hun cijfers over 2015. Het kleinere Hochwald zorgde beter voor de leden en zichzelf dan volume- en margespeler DMK.

Allebei hebben ze een roerig jaar achter de rug: de zuivelcoöperaties DMK en Hochwald. De eerste vooral vanwege de sterk omlaag gaande markt en een gedwongen koerswijziging bij de ijsdivisie. De tweede had als vanzelf ook last van de slechte markt, maar kon de leden daar nog relatief goed tegen beschermen. Bij Hochwald kwam de reuring echter vooral van ruzie in de top: de langzittende topman Karl-Heinz Engel werd door het eigen management en bestuur gewipt.

Melkprijs van €30,80 per 100 kilo

Hochwald slaagde er desondanks een voor Duitsland bovengemiddelde melkprijs neer te zetten van €30,80 per 100 kilo (bij 4,2 vet en 3,4 eiwit), tegen een melkprijs van €27,57 bij DMK. Beide bedrijven betaalden fors minder uit dan vorig jaar, maar bij Hochwald bleef de daling 'beperkt tot 20,4% (want over 2014 werd €38,70 betaald). Bij DMK ging 25,2% van de melkprijs af (€36,86 over 2014).

De oorzaken zijn vrij helder. Het kleinere Hochwald (omzet 2015: €1,44 miljard, 2,28 miljard kilo melk) heeft een aanzienlijk betere exportpositie dan het grotere DMK (omzet €4,6 miljard, melkplas 6,7 miljard kilo) en realiseert een betere marge.

Bij beide bedrijven zit groei in de export, maar op de meeste terreinen lijkt Hochwald net een stapje voor te lopen.

Export

Hochwald exporteert bijna 46% van de productie, waarvan 16,1% naar landen buiten de EU. Bij DMK gaat 40% over de grens, maar slechts 8% naar markten buiten de EU. Bij beide bedrijven zit groei in de export, maar op de meeste terreinen lijkt Hochwald net een stapje voor te lopen. Zo opende Hochwald vorig jaar een grote droogtoren voor babyvoedingsingrediënten in Hünfeld en heeft het een mooi contract met Danone voor de afname van deze producten. DMK produceert al wel babyvoeding, maar moet nog een stevige extra slag maken. In de fabriek in Stückhausen is men net begonnen de oude installaties te ontmantelen. Daarna kan de bouw van een grote nieuwe fabriek pas van start.

Investeren werd afslanken

Ook werd Hochwald niet geplaagd door het feit dat het enorme volumes kaas tegen lage prijzen moet afzetten en dat geplande ijsstrategie op het laatst moest worden afgeblazen. Investeren werd afslanken. Het kleinere volume melk en de betere productenmix helpt Hochwald daar waar DMK kampt met een forse melkplas, waarvan slechts 40% met enige meerwaarde kan worden verkocht.

Laatste reacties

  • hansvanbergen

    Tussenstand dus na 1 jaar fusie met dmk van doc. Verlies ten opzichte van mogelijke fusie partner Hochwald= gemiddelde leverantie doc 1 miljoen is dus 30.000 euro. A ware 10.000 euro. Een combinatei van a ware delta 20.000 euro.

  • Jan van het Zand

    Het verschil in uitbetaling is van de € 1,80 per 100 kg melk in 2014 toegenomen tot € 3,23 per 100 kg melk in 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.