Rundveehouderij

Achtergrond 1106 x bekeken

Hoge sojaprijs nog weinig van invloed op bijproduct

De prijs van soja is in de afgelopen weken flink gestegen.

Het weer in Argentinië is slecht, waardoor de oogst van de bonen bemoeilijkt wordt. Ook is er een hittegolf in de VS waardoor er flink wordt gespeculeerd over de prijzen.

Graadmeter

De sojaprijs is vaak een graadmeter voor de prijzen van bijproducten en andere voeders. Op dit moment is er nog weinig van te merken, een enkeling geeft aan dat de bostelprijs wat is gestegen. Echter is het aanbod van de bostel nog groot nu de brouwerijen op volle kracht draaien. Het grote aanbod leidt ertoe dat melkveehouders die grote hoeveelheden afnemen, korting kunnen bedingen op de prijs.

Bostel

Boerderij houdt haar notering voor de bostel dan ook gelijk. Door de hoge sojaprijs is de prijs voor A-brok wel gestegen, hierdoor zijn de bijproducten die veelal scherp geprijsd zijn aantrekkelijk om te voeren. Hoewel de prijzen van bijproducten in veel gevallen erg aantrekkelijk zijn, is de handel nog erg rustig door de moeizame financiële positie op de melkveebedrijven. Als de sojaprijs verder stijgt, kan de prijs van de bijproducten ondanks de tegenvallende afzet echter toch wat stijgen.

De handel in ruwvoeders blijft rustig. Voerleveranciers wachten op de nieuwe oogst van het hooi en stro is her en der krap. De prijs van stro is nog wat verder verhoogd naar €130 per ton. De handel in snijmais verloopt nog steeds erg kalm en de prijs noteert stabiel.

Prognose: stabiel tot iets duurder.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.