Rundveehouderij

Achtergrond 2465 x bekeken

Geitenmelkprijs houdt goed stand

De geitenmelkprijs houdt ondanks oplopende druk nog altijd goed stand. Dit blijkt uit de jongste geitenmelkprijsvergelijking in opdracht van LTO-vakgroep Geitenhouderij.

In april bedroeg de gemiddelde geitenmelkprijs €69,34 per 100 kilo (ex btw). Dat is slechts 62 cent minder dan de prijs in april 2015. De gemiddelde melkprijs over de laatste 12 maanden staat bovendien op €70,25 per 100 kilo. Deze melkprijzen zijn exclusief btw en gelden bij een jaarleverantie van 800.000 kilo per bedrijf. Voor het berekenen van de prijs per kilo wordt uitgegaan van een standaardgehalte van 4,18% vet en 3,45% eiwit.

Verwerker HGM hoogste betaler

Hoogste betaler blijft verwerker HGM. Deze betaalde in april €72,00 per 100 kilo en in maart zelfs €75,35, maar toen waren de gemiddelde gehaltes aan vet en eiwit in de melk nog hoger. De tweede positie is niet langer voor handelaar Milkconnect, maar voor verkoopcoöperatie BGNN in Leek. De Bettinehoeve en CBM volgen.

Berekeningsmethode melkprijs gewijzigd

LTO laat de melkprijs voortaan op een andere manier berekenen. De belangenorganisatie wil af van de schier eindeloze hoeveelheid nabetalingen. Nabetalingen kunnen voortaan niet verder teruggaan dan een jaar. Alle veranderingen in de melkprijs kunnen voortaan alleen nog maar op het melkgeldsaldo van het laatste jaar worden bijgeschreven, zo heeft de vakgroep bepaald. Sommige bedrijven keerden nabetalingen uit tot over 2 jaar terug, alles om de concurrentie de loef af te steken en als hoger betalende te boek te staan.

De best betalende bedrijven over 2015 waren volgens de berekening van LTO: HGM (1), BGNN (2) en De Jong Cheese (3).

Of registreer je om te kunnen reageren.