Bodem bereikt, nu kalm omhoog met melkprijs - Foto: Bert Jansen RundveeAchtergrond

Bodem bereikt, nu kalm omhoog met melkprijs

De melkprijzen die de verwerkers betalen, lijken de bodem te hebben bereikt. Zeker in Nederland. Al is de pijn niet overal gelijk verdeeld. Op een rap verder herstel moet echter niet worden gerekend. Er zijn nog veel voorraden in de markt en contracten die op een lage prijs zijn afgesloten.

Het lijkt erop dat de Nederlandse melkveehouderij de bodem heeft gezien qua uitbetaalprijzen voor melk, al zou het kunnen dat een enkele prijs nog licht daalt als na-ijleffect van de voorbije periode met lage zuivelprijzen.

Er zijn in de voorbije maanden bedrijven geweest die contracten moesten verlengen en die dan niet altijd in de situatie zaten dat ze veel te eisen hadden.

Toch zijn betere tijden te verwachten. De prijzen voor met name room, boter en (folie)kaas hebben zich in de voorbije 2 maanden fors hersteld. Bij de poeders blijft het herstel nog iets achter.

Van historisch slecht naar nog steeds te weinig

Voor alle helderheid: De zuivelmarkt ging niet van slecht naar goed of uitstekend, maar van historisch slecht (vooral foliekaas en mageremelkpoeder) naar nog te weinig om goed te renderen. Toch betreft het een aanzienlijke verbetering. Om het even in concreet melkgeld om te zetten: de huidige spotnotering voor foliekaas (en room + wei) staat een melkprijs van ruwweg 28 cent toe. De huidige poederprijzen staan een melkprijs van 25 of 26 cent toe. Dit is niet rechtstreeks door te sluizen naar de boer, want hiervan moeten de kosten nog af. Bovendien gaat het om spotprijzen. Bij veel zuivelbedrijven is een groot deel van alle contracten nog afgesloten op een niveau dat tot een veel lagere uitbetaling leidt.

A-ware komt met bescheiden verhoging melkprijs

Toch zit herstel van de uitbetaalprijzen eraan te komen. In Nederland kondigde A-ware deze week als eerste een bescheiden prijsverhoging aan. Deels lijkt die bedoeld om afstand te creëren tot DOC/DMK, waar de melkprijs tot nu toe aan gekoppeld was, deels weerspiegelt die ook een werkelijke verbetering in de (kaas)markt. Vroeger was het altijd DOC Kaas die daarvan als eerste iets doorgaf aan de leden, nu moet het positieve effect van een betere kaasmarkt worden uitgesmeerd over de hele melkplas van DMK.

Verder herstel van de boerenmelkprijs kan nog wel even op zich laten wachten. Eerst komt de traditioneel rustige zomerperiode eraan. Daarna is het vooral afwachten hoe ver de aanvoer van melk daalt en wat dit voor effect heeft op de vraag.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin