Rundveehouderij

Achtergrond 2463 x bekeken

Prijs A-brok bereikt bodem

De prijs voor A-brok zal voorlopig niet onder de €20 per 100 kilo komen te liggen. Dat verwacht Veevoedersadviesbureau Stigevo. In april kwam de prijs uit op €20,10 per 100 kilo, 20 cent minder dan in maart.

De grondstoffenprijzen zijn de laatste tijd zodanig gestegen dat er geen reden is voor een lagere brokprijs dan €20, verwacht Stigevo. De marges van de industrie laten een verdere prijsverlaging op dit moment niet toe.

Graanprijs doorslaggevend

Voor de prijsontwikkeling van de A-brok zijn de granen momenteel van doorslaggevend belang. Het voer bestond de afgelopen jaren voor een belangrijk deel uit goedkope mais, waarmee het tekort aan energierijke grondstoffen kon worden gecompenseerd. Dit waren voornamelijk de producten bieten- en citruspulp.

Mais is echter behoorlijk in prijs gestegen, waardoor het verbruik is teruggelopen. Omdat ook eiwit aan de dure kant begint te worden, komt tarwe in beeld voor de rundveebrok, aangevuld met tarwegries. Beide grondstoffen maken momenteel ongeveer een derde van de brok uit.

Krap aanbod raapschroot

Van de eiwitrijke grondstoffen is met name het aanbod aan raapschroot krap. Raapschroot wordt veelal vervangen door zonnepitschroot.

Prognose: prijs stabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.