RundveeAchtergrond

Onjuist medicijn gebruik bij fout gewicht schatten

Als veehouders of dierenartsen medicijnen inzetten bij melkvee en ze gaan uit van een gemiddeld gewicht van 650 kilo, dan is er een grote kans dat er over- en ondergedoseerd wordt. Dat blijkt uit een kleinschalig veldonderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer.

Bij toedienen van gerichte medicatie is het belangrijk om over- of onderdosering te voorkomen om zo ook de juiste werking van het medicijn te mogen verwachten. Maar dan moet de veehouder of dierenarts wel goed het gewicht kunnen schatten. Wegen is natuurlijk het best, maar dat kan op bijna geen een bedrijf. Dus is men aangewezen of schatten ‘op het oog’ of met een meetlint.

Betrouwbaarheid schatten onderzocht

In het onderzoek is op twee melkveebedrijven gekeken hoe betrouwbaar het meten van de borstomvang met een meetlint bij melkgevende dieren is, en naar de betrouwbaarheid van schatting ‘op het oog’. Beide bedrijven hebben een melkrobot met een weegfunctie, zodat de geschatte waarden vergeleken zijn met de gemeten data.

Gemiddeld te zwaar geschat

Meten met een meetlint blijkt in dit onderzoek een betere schatting te geven dan een schatting ‘op het oog’. Toch vindt ook bij het meetlint over- of onderschatting plaats. Gemiddeld genomen is het geschatte gewicht door het meetlint 16,7 kilo hoger dan het gemeten gewicht. Bij schatting ‘op het oog’ is die overschatting gemiddeld nog hoger, namelijk 43 kilo.

De variatie binnen de koppel koeien is ook groot. 95 procent van de koeien weegt tussen 470 kilo en 826 kilo. De variatie in gewicht is afhankelijk van de uniformiteit van de koppel en eventueel inkruisen met andere rassen.

Beheer
WP Admin