De snel gegroeide broeikasgas-uitstoot van de (ook snel gegroeide) melkveestapel moet worden teruggedrongen.</p> <p><em>Foto: Ruud Ploeg</em> RundveeAchtergrond

FrieslandCampina regisseert mestverwerking vanaf zijlijn

FrieslandCampina gaat niet zelf in mestverwerking, maar neemt de zelfopgelegde rol als aanjager van projecten op gebied van mestverwerking en -vergisting uiterst serieus. Dit blijkt uit een aanhoudende stroom berichten en mededelingen vanuit de coöperatie.

Het jongste nieuws is de aankondiging door topman Roelof Joosten in dagblad Trouw dat het de installatie van zo’n 1.000 monovergisters op leden-bedrijven wil stimuleren. Doel is om hiermee de uitstoot van schadelijke broeikasgassen in één klap fors te beperken.

Opzet netwerk regionale mestkringen

Daarvóór werd al bekend dat het met anderen werkt aan de opzet van een netwerk van regionale mestkringen, om overschotmest grootschalig te verwerken tot waardevolle grondstoffen die hergebruikt kunnen worden in de landbouw.

Het laatstgenoemde initiatief is bedoeld om onder meer kunstmest, fosfaat en andere waardevolle grondstoffen terug te winnen uit mest en om mede hiermee binnen de milieugrenzen voor het mineralengebruik te blijven. Voor dit plan moeten nog wel diverse politieke en ook praktische hobbels worden genomen, maar dan kan de veehouderij er ook iets mee.

Inzet monovergisters beperkt schadelijke emissie

Het plan voor de 1.000 monovergisters lijkt vanuit oogpunt van energie-efficiënte niet optimaal, want er zijn betere alternatieven. Om de emissie van schadelijke broeikasgassen, zoals methaan, ammoniak en CO2 te beperken, is de inzet van monovergisters echter wel weer heel geschikt. ‘Groen’ (mest-)gas met veel foute broeikasgassen wordt in dit scenario gebruikt om een motor aan te drijven, die vervolgens stroom opwekt.

Klimaatneutraal groeien

Op deze wijze kan de snel gegroeide broeikasgas-uitstoot van de (ook snel gegroeide) melkveestapel eindelijk worden teruggedrongen. Dat is hoognodig, want anders zitten de melkveehouderij en de zuivelsector de komende jaren met een groot milieu- en imagoprobleem. In plaats van een min van 20% ten opzichte van 1990 is er nu een stevige plus te constateren. Dit is onhoudbaar, realiseren FrieslandCampina en de Nederlandse melkveehouderij zich. Het doel is om klimaatneutraal te kunnen groeien, stelt een woordvoerder van het bedrijf. Om de vergisters geplaatst te krijgen, is wel extra subsidie nodig en moet de vergunningverlening niet al te moeilijk worden.

Vraag blijft waarom juist FrieslandCampina al deze initiatieven ontplooit en niet LTO Nederland, een ketenorganisatie of een coalitie van overheid en bedrijfsleven. Woordvoerder van FrieslandCampina: “Iemand moet het doen!”

De melkveehouderij wordt begrensd via fosfaatrechten. Lees in dit dossier wat Boerderij over dit onderwerp schreef.

Beheer
WP Admin