Rundveehouderij

Achtergrond 2231 x bekeken

Stabiele prijs nuchtere kalveren

De prijs van nuchtere kalveren is dinsdagochtend op de veemarkt in Purmerend stabiel gebleven. De handel verliep normaal, het duurde wel wat langer, omdat kopers graag een prijsstijging wilden bedingen.

Inkopers gingen hier echter niet mee akkoord, waardoor de handel wat vertraging opliep. Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit bracht maximaal €95 per stuk op.

Het aanbod van de kalveren lag op 600 stuks, 33 meer dan een week geleden. Opvallend is dat de verhouding van vleestypische kalveren, voornamelijk kalveren met 50% Belgisch Blauw, verder oploopt. Deze stijging wordt veroorzaakt door de steeds groter wordende populariteit van kruislingkalveren bij melkveehouders. Zij insemineren het ondereind van de melkveestapel liever met een Belgisch Blauwe stier, omdat de kalveren over het algemeen meer opbrengen.

Handel minder goed dan in voorgaande jaren

De tendens voor deze tijd van het jaar is een hogere prijs, kalveren die in deze tijd worden opgezet zijn in de laatste twee maanden van het jaar slachtrijp. Een goede periode om de slachtrijpe kalveren te verkopen. De vraag naar nuka's is dan ook vaak wat groter in deze tijd van het jaar. Toch is de handel niet zo goed als in de voorgaande jaren en zet de slechte opbrengstprijs van slachtrijpe kalveren die nu naar de slacht gaan een rem op de inkoop. De prijs zal dan ook mondjesmaat wat stijgen in de komende weken, maar dat zal niet zo van harte gaan.

Prognose: stabiel tot wat hoger.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de kalvermarkt in Purmerend vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs zwartbonte stierkalveren
Aanvoer zwartbonte stierkalveren
Aanvoer roodbonte stierkalveren
Aanvoer vleesrassen

Of registreer je om te kunnen reageren.