Rundveehouderij

Achtergrond 2879 x bekeken

Roomprijs krijgt verdere duw naar beneden

De meest kenmerkende beweging op de zuivelmarkt was in de voorbij week de verdere daling van de roomprijs. Die zakte naar zo'n €2,50 per kilo, dicht op de boterprijs. Die schommelt rond de €2,30 per kilo.

Dat is nog een klein beetje boven de interventieprijs, maar de afstand tussen €2.300 per ton en €2.219 per ton is nog maar klein. Eigenlijk is de botermarkt dus ook nog maar één stap verwijderd van interventie. Een geluk is dat de export nog altijd goed loopt, maar anderzijds moet worden bedacht dat de melkveehouderij in Noordwest-Europa nog moet beginnen aan de voorjaarspiek. Bovendien is de vetproductie hoger dan de afzet.

Ook afzetprobleem op kaasmarkt

Extra vet in de kaas stoppen is ook geen alternatief. De kaasmarkt zit zo mogelijk nog slechter dan de boter- en roommarkt en kampt ook met een afzetprobleem. Wie kan, maakt natuurkaas, foliekaas brengt helemaal weinig op. Ook de mozzarella-prijs is erg laag.

Produceren voor interventie met bulkzuivel

Wie bulkzuivel moet produceren, zit nog altijd het beste met productie voor interventie van mageremelkpoeder en boter/room. Probleempje is wel dat er enige onzekerheid bestaat over de prijs van het volgende interventieproduct. Het oude plafond van 109.000 ton mageremelkpoeder voor interventie is bereikt, terwijl de regeling voor een verdubbeling nog niet open is.

Rauwe boerderijmelk op laag prijsniveau

De spotmarkt voor rauwe boerderijmelk is kalm en bevindt zich op een laag niveau. Franco fabriek wordt zo'n 18,5 cent betaald, af boerderij zo'n 17 cent per kilo.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.