Rundveehouderij

Achtergrond 1474 x bekeken

Prijs slachtkoeien onder druk

Het aanbod van slachtkoeien lag woensdagavond op de veemarkt in Leeuwarden op 453 stuks, 54 meer dan een week geleden. De prijs noteerde over de gehele linie stabiel.

Slachterijen hebben echter her en der hun prijzen al wat verlaagd, er komt landelijk ook meer vee.

Normaliter gaan er vanuit Leeuwarden de nodige koeien voor export naar Duitsland. Omdat de prijs daar echter flink gedaald is in de afgelopen weken zijn de Nederlandse koeien te duur voor de Duitse inkopers. Het kan nu zelfs uit om koeien vanuit Duitsland te importeren voor de slacht.

Extra slachtvee verwacht vanwege krimp veestapel

Hoewel de prijs in de afgelopen weken redelijk stabiel is gebleven, is er geen reden tot juichen. Normaal gesproken stijgt de prijs van slachtkoeien in het voorjaar, dat is dit jaar niet gebeurd. Door de fosfaatrechten en daarmee de noodzakelijke krimp van de veestapel wordt er ook nog het nodige extra slachtvee verwacht. Gezien de vleesverkoop, die nu al niet denderend is, zijn de verwachtingen voor de rest van het jaar dan ook niet goed. In de zomer neemt de vraag traditioneel af; als er dan ook nog meer vee komt, is het hek van de dam.

Prognose: lagere prijzen.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.