Rundveehouderij

Achtergrond 4596 x bekeken 2 reacties

Koud weer goed voor hier en daar hogere zuivelprijzen

De melkveehouderij kan nog lagere melkprijzen verwachten in de komende maanden, zo valt vrijwel overal in de zuivelsector te horen. Toch lijkt hier en daar het dieptepunt van de zuivelmarkt voorbij, al is dat misschien tijdelijk.

Het meest voelbaar is een oplevende vraag bij de vollemelkpoeder. Bij ZuivelNL staat de notering nog op €1.730 per ton. Daarmee is het product niet alleen zeer laag geprijsd, maar ook zwaar ondergewaardeerd ten opzichte van mageremelkpoeder. Inmiddels is daar echter verandering in gekomen. Vol poeder gaat weer van de hand voor prijzen vanaf €1.850 en €1.900 per ton. Zelfs een prijs van €2.000 per ton lijkt niet ver weg. Het zijn nog steeds slechte prijzen, maar wel duidelijk minder slecht van een paar weken geleden.

Ook kaasfabrikanten durven weer meer te vragen. Voor foliekaas wordt zo'n €1,90 per kilo gevraagd en soms meer. Helaas worden die bedragen nog niet echt betaald.

Koud weer drukt aanvoer rauwe melk

Ook naar rauwe melk trekt de vraag iets aan. De prijs nog niet. Hoofdoorzaak is het koude weer, dat de aanvoer drukt. De verwachting is dat dit de komende weken echter weer gaat omslaan. Wat een hogere aanvoer dan met de prijzen doet, is nog afwachten.

Over het algemeen blijft de stemming op de vloeibare markt slecht. De Duitse zuivelindustrie heeft weer lagere contracten afgesloten met grote Duitse supermarktketens. De 'weisse Linie' gaat voor ramsjprijzen het schap in. Ook boter brengt niet veel op. Aldi en Lidl betalen naar verluidt €2,29 per kilo voor boter in kleinverpakking - rechtstreeks uit de particuliere (EU-)opslag.

Prognose: poeders iets duurder, druk op prijs vloeibare zuivel.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Koeien geven niet minder door de kou maar doordat ze buiten lopen.

  • pieterfranken1

    Mee eens. Ze geven vaak juist minder als het erg warm wordt. 30+ weer

Of registreer je om te kunnen reageren.