Jan Vermeer<br /><em>Foto's: Jan Willem Schouten</em> RundveeAchtergrond

‘Kosten worden te hoog, daarom emigreren we naar Duitsland’

Melkveehouder Jan Vermeer wil emigreren naar Duitsland, omdat de kosten door de regelgeving te hoog worden.

De fosfaatbrief van voormalig staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in juli 2015 was voor melkveehouder Jan Vermeer in het Gelderse Kootwijkerbroek de druppel die de emmer deed overlopen. Hij en zijn vrouw besloten het melkveebedrijf inclusief 80 melkkoeien en 20 hectare weidegrond te koop te zetten en te emigreren. Sinds augustus 2015 staat het bedrijf te koop.

Te duur om in Nederland te blijven boeren’

“We speelden al langer met de gedachte ons bedrijf voor te zetten buiten Nederland. Het beleidsvoornemen voor fosfaatrechten – bovenop de mestverwerkingsplicht en de grondgebondenheidsregels – maakt dat het te duur wordt voor ons om in Nederland te blijven boeren”, vertelt de melkveehouder uit Kootwijkerbroek.


Vermeer heeft een zeer intensieve bedrijfsvoering, gelet op de verhouding vee en grond. Hij weidt zijn koeien wel dagelijks op de huiskavels. In 2010 bouwde hij een nieuwe stal met een melkstal met een 2×10 visgraatmelksysteem. De stal biedt ruimte aan 125 melkkoeien.

Het plan was om geleidelijk de veestapel uit te breiden. “Om uiteindelijk 125 koeien te kunnen melken, moet ik nu extra grond en fosfaatrechten hebben. Dat is te duur. Mijn kostprijs is al 35 à 36 cent per liter. Ik wil daarom andere melkveehouders die daarvoor wel kunnen melken de ruimte geven.”

Kostprijs van 27 cent in Noord-Duitsland

Als de verkoop van het bedrijf rond is, vertrekken Vermeer en zijn vrouw naar Noord-Duitsland. “De kostprijs ligt daar lager. Ik kan daar melken met een kostprijs van 
26 tot 27 cent per liter.”

Vermeer koos voor Duitsland omdat hij niet al te ver weg wil van zijn vader en Nederlandse kennissen. “Mijn vader heeft mij geholpen boer te worden. Ik wil hem nog wel kunnen bezoeken. We willen ons daarom vestigen op maximaal 4 uur rijden.” Vermeer is al begonnen met een cursus Duits. Zijn vrouw spreekt die taal al redelijk goed. “We willen zo goed mogelijk kunnen integreren met de Duitsers. Dat vinden we belangrijk.”

In Duitsland beginnen met nieuwe koppel koeien

De vraagprijs wil Vermeer niet exact noemen, wel dat het ligt tussen € 2,5 en € 3 miljoen. Voor de fosfaatrechten rekent hij € 115 tot € 125 per kilo fosfaat, uitgaande van een afroming van 10%.

Zijn veestapel laat hij het liefst achter op het bedrijf. “De koeien zijn gewend aan het bedrijf. Ik start in Duitsland liever met een nieuw koppel. Daarbij is de vereiste gezondheidsstatus in Duitsland hoger.”

Bekijk ook de video waarin Jan Vermeer vertelt over zijn plannen

Lees ook: Regeling voor knelgevallen wringt al

Beheer
WP Admin