Rundveehouderij

Achtergrond 2784 x bekeken 1 reactie

Handelaren hopen op echte opleving zuivelmarkt

Ook twee positieve GDT-veilingen achter elkaar zorgen nog niet voor een gezondere zuivelmarkt. "Laten we er eerst nog maar eens twee bij krijgen", reageert een handelaar.

Het is mooi dat de zuivelprijzen aan het andere einde van de wereld weer iets minder slecht zijn, maar goed zijn ze nog lang niet. Bovendien gebeurt het allemaal ver weg. In Europa merkt de markt nog weinig van een echte opleving.

Lichte opleving kaasprijs

Op micro-niveau zijn er wel enkele kleine veranderingen te merken. Zo is er een kleine opleving van de kaasprijs.  Wat daarvan zichtbaar werd was een iets duurder verkochte vrachtwagen met kaas op Dairy Auctions Online, maar daarachter zit toch wel een breder aantrekkende vraag. Er is iets meer export, meer handel. Toch blijft de prijs met €1,70 tot €1,80 per kilo voor foliekaas veel te laag. Tegelijkertijd ontstaat er wel meer druk op de markt voor natuurkaas. Hopelijk doet het ene het andere niet teniet.

Ook de roomprijs was deze week iets vaster. Het is nog niet te voorspellen of de positieve bewegingen aanhouden, de periode met hoge melkaanvoer begint nog maar net.

Meer melk onverwerkt verkocht, druk op prijs

Op de spotmarkt voor boerderijmelk is nog niets te merken van enige verlichting. Het lijkt erop dat nog niet alle verwerkers de technische problemen hebben overwonnen, want er wordt meer melk onverwerkt verkocht. Dit zet verdere druk op de prijzen. Toch is de markt met zo'n 15 cent per kilo af boerderij/bedrijf nog steeds boven het niveau van de Franse spotmarkt. Daar wordt omgerekend slechts zo'n 14 cent betaald. Helaas kan niemand daarvan bestaan.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.

Eén reactie

  • info519

    moet je niet mee spotten.....

Of registreer je om te kunnen reageren.