Anno Zeinstra<br /><em>Foto: Ton Kastermans </em> RundveeAchtergrond

‘Fosfaatkrediet als oplossing knelgeval’

Anno Zeinstra had zijn nieuwe ligboxenstal klaar kort na de peildatum 2 juli 2015. Als mogelijk knelgeval heeft hij een plan bedacht.

Samen met zijn vrouw en zoon in maatschap melkt Anno Zeinstra (67) in Lelystad 195 koeien op circa 60 hectare grond. De melkveehouder ziet zichzelf en met hem meerdere collega’s als een ‘mogelijk knelgeval’. Met die knelgevallen, waarbij in de voorstellen over fosfaatrechten die staatssecretaris Martijn van Dam in maart dit jaar lanceerde, wordt ten onrechte geen enkele rekening mee gehouden. In Zeinstra’s plan dat hij omschrijft als ‘fosfaatkrediet’ zou de overheid rechten van stoppers moeten opkopen om knelgevallen te kunnen compenseren.

Waarom bent u een knelgeval?

“Na een lange vergunningprocedure die begon in 2012 konden we in 2014 beginnen met bouwen. Begin juli 2015 was de stal voor 290 koeien klaar. Hij is sinds 21 juli 2015 in gebruik. Zoals het nu lijkt krijgen we voor circa 130 koeien geen rechten toegekend, terwijl alle vergunningen en financiële verplichtingen in 2014 rond waren; voordat er sprake was van de melkveewet, de AMvB grondgebonden groei, en de invoering van fosfaatrechten.”

Wat moet er volgens u gebeuren?

“In ieder geval geen vrije handel van fosfaatrechten zolang knelgevallen niet zijn opgelost. In mijn plan behoren alle knelgevallen rechten te krijgen op basis van hun gerealiseerde nieuwbouw, maar wel na aftrek van de generieke korting. Om de stoppers te stimuleren moet er een aantrekkelijke fiscale regeling komen. Ook kan er eventueel gedacht worden aan een bepaald percentage van het fosfaatkrediet toe te kennen aan de knelgevallen en een percentage voor uitbreiders beschikbaar te houden.”

Dat gaat geld kosten.

“Ja dat is waar, maar de overheid heeft ook veel te laat ingegrepen. Als staatssecretaris Van Dam deze nieuwe wetgeving wil invoeren, heeft die ook de taak om de knelgevallen correct op te lossen. Ik heb het plan ook voorgelegd aan LTO-bestuurders.”

Wat zeggen zij van uw plan?

“De bestuursleden van de vakgroep Melkveehouderij op de laatste ledenbijeenkomst over invoering van fosfaatrechten hebben dit plan aangehoord en staan er niet afwijzend tegenover. Ze hebben aangegeven serieus naar het plan kijken, maar ook duidelijk gemaakt dat er veel belangen een rol spelen.”

Lees alles over fosfaatrechten in het dossier

Beheer
WP Admin