Rundveehouderij

Achtergrond 2030 x bekeken

Bierbostel daalt verder in prijs

De prijs van bierbostel is deze week verder verlaagd en ligt tussen €1,85 en €2,10 per procent droge stof.

De prijs ligt daarmee 15 cent onder het niveau van vorig jaar en wel 45 cent per procent droge stof lager dan het niveau in 2014. De prijsverlaging wordt veroorzaakt door het seizoensmatige grotere brouwvolume. Met het oog op de zomer verhogen bierbrouwers hun productie waardoor er meer bierbostel beschikbaar komt. Daarnaast is de vraag naar bostel kleiner dan in voorgaande jaren, in deze periode neemt de vraag vaak al af omdat koeien het land weer op kunnen. Nu speelt de moeizame financiële positie op veel melkveebedrijven ook mee. Er wordt goed bekeken wat nodig is om tot een optimaal en een zo goedkoop mogelijk rantsoen te komen. Als bostel te duur is, schakelen boeren nu sneller over op andere producten.

Natte bijproducten

Het voeren van samengestelde natte bijproducten is daar één van. De vraag naar Gluco+ van veevoederbedrijf Bonda loopt op, het aanbod van het product blijft echter gelijk waardoor er een kleine prijsverhoging plaatsvindt. Het product kost €2,51 per procent droge stof.

De handel in ruwvoeders blijft onveranderd rustig, het is een milde winter geweest waardoor er minder stro verbruikt is. Ook is de vraag naar hooi daardoor rustiger verlopen. Dit is gezien de beschikbaarheid van goed hooi geen verkeerd beeld. Was er veel vraag geweest, dan waren de prijzen van hooi nog verder de pan uit gerezen.

Prognose: Bierbostel nog wat goedkoper.


Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.