Rundveehouderij

Achtergrond 1760 x bekeken 1 reactie

‘Aardappelproducten passen prima in weiderantsoen’

Rundveesector zal forse aanbodgroei van coproducten door aardappel- en bietenverwerkers opvangen, verwacht Kai Kikkers, directeur van Duynie.

Coproductenleverancier Duynie nam in 2013 concurrent Beuker over. Het samengaan met Jan Bakker in 2014 is na één jaar weer teruggedraaid. Dit heeft volgens Kai Kikkers, directeur van Duynie Nederland weinig effect gehad: "We waren twee compleet andere bedrijven, dat ging toch niet samen. Bakker is een echte handelaar en Duynie is onderdeel van een coöperatie. In 2015 zijn we allebei gewoon doorgegaan met het dagelijks werk."

Wat had de fusie moeten opleveren?

“Een efficiencyslag door coproducten en ruwvoeders, waarin Bakker specialist is, te combineren. Wij willen niet door in ruwvoeders, dat is een compleet andere markt, veel meer speculeren. Dat past niet in de structuur van ons bedrijf, los van de praktische invulling.”

Wat zijn je verwachtingen voor het aanbod van coproducten de komende jaren. Hoeveel procent groei zit er in?

“Exacte volumes zijn voor de toekomst lastig in te schatten. We verwachten dat op korte termijn het areaal aardappelen en bieten toeneemt. Bieten kan na 2017 wel eens oplopen tot een plus van 20-30%. Ook de aardappelverwerkende industrie in Nederland en België plust nog jaar op jaar. Dat kan oplopen tot een plus van 20% in de komende 3 jaar. De bierproductie zie ik in West-­Europa niet zomaar groeien. Naast de verwachte groei zal de gewasopbrengst een grote rol blijven spelen in het jaarlijkse volume coproducten.”

Kai Kikkers: "Coproducten passen goed in de circulaire economie."</p>
<p><em>Foto: Fotopersburo Dijkstra</em>
Kai Kikkers: "Coproducten passen goed in de circulaire economie."

Foto: Fotopersburo Dijkstra

Mogelijk meer aanbod, maar hoe staat het met de vraag?

“In de varkenshouderij wordt geen groei verwacht, daar stoppen met name kleine en middelgrote bedrijven. Hierin verwacht ik geen grote daling in het aantal varkens dat op brijvoer zit. Bij melkvee verwacht ik de komende 3 jaar gelijke tot een paar procent lagere dieraantallen, ingegeven door nieuwe wetgeving. Maar de vraag naar coproducten neemt toe. Kijk maar naar de rol van de circu­laire economie, daar past het gebruik van dit soort producten goed in.”

Hoe gaat een groter aanbod afgezet worden?

“Aardappelstoomschillen passen goed bij de melkveehouderij. Bij compact voeren wordt veel water toegevoegd, waarom zou je dan niet TGC of aardappelstoomschillen gebruiken om plak en smaak toe te voegen?”

Hoeveel doet Duynie in stoomschillen? En hoe kan de melkveehouderij meer stoomschillen opnemen?

“Het marktaandeel van Duynie in de Nederlandse markt is 30 tot 40%. We nemen stoomschillen af van verschillende leveranciers, waaronder ons zusterbedrijf Aviko. In 2014 was de stoomschillenmarkt volgens de OPNV goed voor 615.000 ton. Veehouders die nu via een silo water inzetten voor compact voeren, kunnen morgen al rekenen met aardappelstoomschillen in het rantsoen. Daarnaast zijn er nog heel wat bedrijven zonder coproducten. Daarbij kijken we ook naar bedrijven die weidegang toepassen, want aardappelproducten passen prima in een weiderantsoen.”

Afgelopen jaar ontstond er wat irritatie bij melkveehouders over de prijszetting van perspulp. Wat ging er mis?

“Dit is onderwerp van gesprek geweest bij een aantal klanten. In mei noteerden we een prijs op basis van de voederwaardeprijs en de ontwikkeling van de grondstoffenmarkt. Wat er vervolgens tussen de start van de campagne in september en december gebeurde, is dat de grondstoffenmarkt inzakte. Het grootste volume pulp verkopen we in de voorkoop. Over het algemeen zijn veehouders dan gunstiger af. Afgelopen jaar helaas niet.”

Het grootste volume pulp verkoopt Duynie in de voorkoop. "Over het algemeen zijn veehouders dan gunstiger af. Afgelopen jaar helaas niet", aldus Kikkers.</p>
<p><em>Foto: Herbert Wiggerman</em>
Het grootste volume pulp verkoopt Duynie in de voorkoop. "Over het algemeen zijn veehouders dan gunstiger af. Afgelopen jaar helaas niet", aldus Kikkers.

Foto: Herbert Wiggerman

Verwacht u nog problemen met de huidige financiële situatie in de melkveehouderij?

“Klanten geven nu wel meer aan dat ze moeilijker kunnen betalen. We zijn echter geen bank. Als ze een goede betaalhistorie hebben, kunnen we wel eens overgaan op betaling in termijnen of maken we andere afspraken. Dit seizoen kijken we naar de mogelijkheden om structureel in te spelen op die financiële situatie.”

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.