Rundveehouderij

Achtergrond 16418 x bekeken 32 reacties

Zuivelmarkt lijkt steeds meer op beroerd jaar 2009

De zuivelmarkt toont steeds meer kenmerken van het beroerde jaar 2009, dat veel melkveehouders nog diep in het geheugen staat gegrift.

In dat jaar zat de absolute prijsdip in de zomermaanden juni, juli en augustus. Zelfs het toen pas gevormde FrieslandCampina betaalde in juni 2009 niet meer dan €21,25 per 100 kilo melk. En het voorschot bij DOC Kaas kwam over het hele jaar uit op nog geen €22,80.

Gelukkig is het nu (nog) minder slecht. Het rekenkundige gemiddelde van alle Nederlandse melkprijzen over februari 2016 bedraagt €27,38 per 100 kilo, ruim €1,20 minder dan in januari. Maar in februari 2009 zat men niet heel veel onder het gemiddelde van 7 jaar later: €26,77.

Notering foliekaas nu nog lager dan in 2009

De zuivelmarkt voelt ondertussen al langere tijd uiterst guurder aan. Vooral bij de kaas. Foliekaas noteert minder dan €1,70 op de spotmarkt. Dat is heel wat slechter dan het in 2009 was, en de prijs is al veel langer behoorlijk slecht.

De kans is bovendien groot dat er nog meer druk op de prijs komt. Dat komt door de hoge melkproductie, de al anderhalf jaar kwakkelende en overvoerde markt en door het ontbreken van Russische kaasafzet. Nederland heeft weliswaar elders afzet gevonden voor kaas, maar een grote afnemer voor Goudse foliekaas wordt node gemist. Ook door de Duitse kaasmakers.

Productie voor interventie beter dan foliekaas maken

De markt voor melkpoeders is ook slecht en dat doet eveneens zeer, maar de foliekaasmarkt spant de kroon. Productie voor interventie rekent beter dan foliekaas maken, weten mensen in de zuivelsector. Daar is nog ruimte. Helaas heeft niet elk bedrijf die keuze.

Hoe verder? De kans is groot dat zuivelnoteringen de komende maanden verder dalen. Dat komt terug in de melkprijs. Een remedie lijkt er niet te zijn, afgezien van productieverlaging. Tenzij onvoorzienbare dingen gebeuren.

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  Huppa, onderuit met de prijzen.
  De "vrije markt" moet zijn werking doen...

  Ten koste van de boer(en)

 • xw

  En toch horen wij nog van "gevallen" die een nog grotere nieuwe stal gaan bouwen.

 • alco1

  Doet zijn werking.

 • deB.


  Het gaat kapot, op deze manier
  Idiote ondernemers, die alleen maar kikken op nog meer staarten, verzuipen int werk, en geld achteraan mikken, ....dom verdan goan.... Mooi ten onder aan de grootheidswaanzin

 • xw

  als ze maar heel groot kunnen boeren.
  wie wil dit nog langer ondernemers noemen.

 • tuig

  En graag varkensrechten omzetten in nog meer melk. Zo slecht Zal het dus nog niet gaan.

 • deB.


  Zo slecht gaat het, dat men hoopt dat varkensrechten om te zetten zijn!
  Kortom, het is niet te betalen, dat is de angst

 • kjjensma

 • wienbemelmans

  Ieder moet voor zich weten hoe groot hij wil worden moet het
  toch zelf betalen.Wat ik hier lees van die reacties is volgens mij
  allemaal afgunst om dat ze zelf niks durven en alleen maar
  zeuren over anderen.

 • samaja

  de grote uitbreiders moeten niet lopen janken ,ze hebben dit alles aan hun zelf te danken. wat had je dan gedacht quotum eraf en melken maar wat gruwelijk dom , en het is echt geen afgunst wienbemelmans ik lach erom

 • xw

  wienboemelmars, afgunst? la me nie lachen man. Weet je wat wij wel een probleem vinden? Nee? Nou, dat ze't voor een ander compleet naar de gallemieze maken. Neem ook nog even ter harte wat WvO01 en Samaja hierboven zeggen. Verder kan hier soms nou wel heel geleerde praat verkocht worden, maar 't is heel simpel, als Romijn c.s. het nou voor mekaar zou krijgen dat ze varkensfosfaat rechten kunnen overnemen (wat niet zal zijn), dan gaan er bij de varkens een hoop naar de kloten, maar ook bij de koeien. Want met die melkprijs wordt het dan nooit iets meer. Alle troostverhalen ten spijt, als 't zo doorgaat kun je binnen 1 jaar voor 20 cent/kg melken. En dat is iets, wat alleen boeren maar doen. Inderdaad, je moet er om lachen

 • HJ O R

  LTO , jullie wilden het quotum er af, BEDANKT!!!

 • hylkema.l

  Van alleen maar negatieve verhalen is de wereld om ons heen nog nooit beter geworden.

 • jop

  Ik zou best melkveehouder willen zijn, met het quotum hebben ze
  me miljonair gemaakt, en nu weer met de fosfaatrechten.

 • el

  Daar helpen ze jou ook heel snel weer van af @jop,bijvoorbeeld door financiering bij de bank gebaseerd op 32 cent/liter word het bedrijfsvermogen beetje bij beetje overgeheveld naar andermans rekening!

 • Farmer4life2

  Kijk toch verder dan Nederland.
  In NZ is de melkprijs 18 cent.

  USA moeten een lagere melkprijs hanteren, die zakken ook niet in de melk. Daar krijgen ze nog circa 34 cent.

  De wereld produceerd teveel melk tov de vraag. Logisch dat dan de prijs zakt. Het aanbod zal langzaam ook wel zakken. Niemand kan hiervoor melken!

 • Vhouder

  beste el als je bij friesland campina zit heb je vorig jaar meer als 32 cent gebeurd wat is dan het probleem

 • Farmer4life2

  Het gaat erom dat we een fatsoenlijke prijs krijgen. Varkens boeren hebben ook minder bezit.

 • alco1

  Je kunt niet zeggen dat "Het kaf van het koren gescheiden wordt". Want het zijn soms boeren met zeer goede resultaten die het loodje leggen.
  Wel kun je misschien zeggen: "Hoogmoed komt voor de val".
  Maar dat wordt soms weer door externe maatregelen van de overheid in de hand gewerkt.
  Daarom moet de overheid zich misschien maar nergens meer mee bemoeien.

 • producent

  een jaar dat het met wat minder moet zal Klaas bedoelen

 • Koen Franken

  Heb het al zo vaak gezegd , de melkveehouderij moet nog leren omgaan met de pieken en vooral dalen in de vrije markt . En met uitzondering van 2009 is er de laatste 10 jaar nog gewoon verdient in de sector .

 • farmer135

  Kan de varkenshouderij er dan wel mee omgaan koen ?

 • Koen Franken

  @ farmer135 , denk het wel beter als de gem melkveehouder , zij leven al zolang met opbrengsteprijzen welke te laag zijn . In een vrije markt weet je dat het altijd weer licht gaart worden , en soms duurt dat wel eens veel langer als je denkt en hoopt . En dan word het ind voor sommige dus nooit meer licht . De melkveehouderij is naar mijn mening te lang te beschermd geweest , dus dit jaar een goed jaar , nou dan zal het volgend jaar ook wel goed zijn . Zo komt het dus nooit meer . !!!

 • 344412

  Niet de LTO wilde van het quotum af, maar een meerderheid van de nederlandse boeren en de europese politiek. Lage melkprijs in 2009 was onder de superheffingstijd. Verband tussen huidige malaise en afschaffing superheffing is er niet. Komt ook best weer goed, gewoon rustig aan doen.

 • boelenham

  Beste mensen elkaar verwijten maken is te kortzichtig ,als Poetin, afkoelende economie in China en euro crissis er niet waren en de melkprijs was 40 cnt, riep iedereen, we worden beperkt in onze vrijheid van ondernemen en we raken achterop in de wereld ,dus mensen,......... bewaar d de rust en beperkt de schade ,want t,kumt weer goed.

 • IkBenBoerHarms

  Ja, als. Als mijn tante een snor had, dan was ze mijn oom. Als mijn tante wieltjes had, dan was ze een locomotief. En als de hemel valt zijn we allemaal dood.

 • PIETER123

  Wat nu in de interventie zit opgeslagen komt dat bijna ook weer op markt ?

 • el

  @Vhouder in de VS is geen FC,no problem!

 • Farmer4life2

  Uiteindelijk is het belachelijk en milieu technisch onacceptabel om meer te produceren dan nodig is.

  Er is een instrument nodig die vraag en aanbod op elkaar kan afstemmen.

  Want denk maar niet dat wij Nederlanders de beste boeren ter wereld zijn. Die positie is allang achterhaald.

  We hebben wel één van de betere zuivelsector ter wereld. Maar wij boeren zijn maar prutsers. Komt nog bij dat de overheid continu kostprijs verhogende maatregelen neemt. Die snappen er al helemaal geen snars van.

  Daarmee komt de kostprijs structueel hoger te liggen, waardoor over 10 jaar de concurrentie niveau dusdanig hoog is dat er velen afvallen.

  Komende 5 jaar kostprijs 29cent zo niet creëer je niet genoeg slagkracht om het bedrijf verder te ontwikkelen en teer je in op je eigen bedrijf.

  Over 10 jaar moet het 27cent zijn. Dan heb je over 15 jaar een goede boterham, want ze komen erachter dat er geen jonge mensen meer boer willen/kunnen zijn, bedrijfsovername = kostprijs verhogend.

 • afm

  zo lang aantallen belang rijker zijn dan de melk prijs komt dit niet meer goed . een goed voor beeld zie ju in de varkens

 • klaas.van.der.horst1

  Product dat nu in interventie zit, komt pas weer op de markt als de EC besluit om te gaan verkopen. Waarschijnlijk wacht men in Brussel betere tijden af.

 • 200113528

  weinig aan de hand in de varkens had je ook altijd om de 7 jaar een slecht jaar. 2009 + 7 is 2016. Gewoon rustig door gaan en als je nog 8 maanden slechte prijzen niet kunt trekken snel ophouden je rechten verzilveren eind dit jaar en klaar is kees

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.