Rundveehouderij

Achtergrond 3288 x bekeken

Zuivelmarkt laat zich niet opmonteren

De zuivelmarkt blijft weinig vrolijk makend. De correctie omhoog voor vollemelkpoeder begin deze week op de GlobalDairyTrade-veiling van Fonterra verandert weinig aan de algehele marktmalaise.

Ook de positieve importcijfers van China over de maand januari hebben geen opbeurend effect. Er is nog altijd veel te weinig vraag, bij een fors verminderde koopkracht en een blijvend groot aanbod. Er moet minder productie komen en een betere vraag. De voortekenen wijzen tot nog toe echter niet in zo'n richting.

Duitse retailprijs boter verlaagd

Dichter bij huis had een verlaging van de Duitse retailprijs voor verpakte boter gek genoeg wel even een iets gunstiger effect op de roommarkt. In een nieuw contract met de industrie is de retailprijs voor boter verlaagd van €3 per kilo naar €2,42 per kilo. Geen goed nieuws op zich, maar de roommarkt veerde er iets door op en beweegt zich nu tussen de €2,70 tot €2,75 per kilo. De vraag is of dit effect lang standhoudt, maar voor nu is het er even.

Stabiel lage prijzen melkconcentraat en kaas

Voor de rest is de zuivelmarkt nog steeds stabiel tot licht dalend. Mageremelkconcentraat noteert rond de €1 per kilo, de poederprijzen zijn stabiel laag. De prijzen voor Goudse foliekaas, Cheddar en Mozzarella zijn laag en dalen licht. Foliekaas noteert rond de €1,70 per kilo op de spotmarkt. Rauwe melk is er ook volop voorhanden en gaat voor zo'n 16 cent per kilo (af bedrijf) over in andere handen.

Prognose: licht dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.