Rundveehouderij

Achtergrond 2813 x bekeken 1 reactie

Malaise in zuivel raakt ook melkprijzen VS

De malaise op de zuivelmarkt raakt ook de Amerikaanse melkveehouders steeds harder. Dit blijkt uit gegevens van de National Milk Producers Federation (NMPF).

In februari lag de gemiddelde 'all-milk'prijs op 15,70 dollar per hundredweight (cwt). Dat is omgerekend €30,56 per 100 kilo, bijna €20,00 minder dan tijdens de prijspiek in september 2014. Toen werd 25,70 dollar per cwt uitbetaald. Dat komt volgens de huidige wisselkoers neer op €50,05 per 100 kilo.
Het laagst was de melkprijs in februari in de staat Arizona. Daar leverde de melk nog maar 14,30 dollar per cwt op, ofwel €27,85 per 100 kilo. In buurstaat California werd net 2 cent per cwt meer betaald. Het best waren de melkveehouders af in de staat Florida. Daar werd nog 18,90 dollar per cwt betaald, oftewel €36,80 per 100 kilo.

Zuiveloverschot door minder export

De Amerikaanse melkproductie loopt goed, maar er bouwt zich wel een zuiveloverschot op in het land. Oorzaak is dat de Verenigde Staten de export in het voorbije jaar flink hebben zien terugvallen. Mede door de ongunstige wisselkoers en harde concurrentie van de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Kaasproducenten proberen overtollige kaas te exporteren via Cooperatives Working Together, waarbij ze de export ondersteunen met subsidies vanuit de zuivelbranche zelf. De gewone kaasexport en de export van melkpoeders verloopt moeizaam.

Mexico grootste importeur Amerikaanse zuivel

Grootste importeur van Amerikaanse zuivel is buurland Mexico. Ook naar Japan en Zuid-Korea wordt traditioneel een flinke hoeveelheid zuivel geëxporteerd, maar daar is vorig jaar veel marktaandeel verloren aan de EU en Fonterra.

Eén reactie

  • el

    Voerprijzen zakken ook!

Of registreer je om te kunnen reageren.