Rundveehouderij

Achtergrond 4351 x bekeken 3 reacties

Kaasfabrikanten zien voorjaarspiek met zorg tegemoet

De prijzen blijven verder onder druk staan op de kaasmarkt, ondanks pogingen van kaasfabrikanten om de productie te beperken.

De spotnotering voor Goudse foliekaas hing sinds begin februari rond de €1,70 per kilo en lijkt daar deze week onder te zijn gedoken. Daarvoor zat de prijs al sinds begin december vorig jaar onder de €2 per kilo.

De prijsverwachting voor de komende periode, met z'n piek in de melkproductie, is zeker niet gunstiger. Oorzaak is en blijft het overaanbod aan melk en het gebrek aan vraag. Hiermee is de foliekaasmarkt slechter dan in 2009 en langer slecht.

Markt mozzarella overvoerd

Ook de markt voor mozzarella is overvoerd. De bonus die dit product vorig jaar nog incasseerde, is nu helemaal weg. Mozzarella levert op de spotmarkt nog minder op dan Goudse folie. Gewone natuurkaas brengt 30 tot 40 cent per kilo meer op, maar rendeert ook niet.

Mageremelkpoeder voor interventie produceren

Voor wie de mogelijkheid heeft, is het gunstiger om mageremelkpoeder voor de interventie te produceren dan om foliekaas te maken. Mageremelkpoeder levert bij interventie tenminste nog €1.698 per ton op, terwijl het overblijvende melkvet in room of boter kan. Boter levert tussen de €2.300 en €2.400 per ton op. Dat is nog altijd zo'n €150 boven het interventieniveau voor dit product.

De markt voor melkvet profiteert nog altijd van een redelijke vraag en een goede export.

De poedermarkt is moeilijk, maar er wordt ook nog steeds goed geëxporteerd. De spotmarkt voor mageremelkpoeder beweegt zich tussen de €1.600 en €1.700 per ton, voor vollemelkpoeder zit de spotprijs rond de €1.900 per ton.

Prognose: dalende prijzen.

Laatste reacties

 • Schraar

  1 april, de viering van 1 jaar Bevrijdingsdag.
  De beste 1 aprilgrap ooit.

 • farmerbn

  Niet iedereen verliest nu geld. Er zullen er ook zijn die nu enorm hun zakken vullen. De lage prijzen worden niet volledig doorgesluisd naar de consument.

 • deB.


  maak het van dichtbij mee, schofterig veel wordt er verdiend in handel en retail... niet normaal

Of registreer je om te kunnen reageren.