Rundveehouderij

Achtergrond 1836 x bekeken

Grasgroei ligt stil door gedaalde bodemtemperatuur

Door de koude nachten van de afgelopen week is de bodemtemperatuur gemiddeld met 2 graden gedaald. De bodemtemperatuur loopt uiteen van 1,6 tot 6 graden, gemeten op 10 centimeter diepte. Door die daling is de grasgroei stil komen te liggen.

Dit blijkt uit de Grasmonitor van Agrifirm. Mede door de vorst vertoont gras op verschillende plaatsen van het land gele punten.

Dit kan echter ook met de grote bodemvochtigheid te maken hebben. Voor de komende week zijn de weersvoorspellingen volgens Agrifirm niet hoopvol. Bemesten is op veel plaatsen nog steeds nauwelijks mogelijk, omdat de draagkracht van de natte percelen nauwelijks verbetert.

Opletten met uitrijden drijfmest

Het blijft opletten met het uitrijden van drijfmest. Eventueel kan op moeilijk begaanbare percelen waar het gras al langer is, de drijfmestgift vervangen worden door een kleine hoeveelheid kunstmest om daarna vroeg te maaien. Ook kan worden overwogen op die percelen het vee vroeg in te scharen. Bij op lang gras drijfmest uitrijden bestaat het risico op versmering.

Of registreer je om te kunnen reageren.