Rundveehouderij

Achtergrond 7072 x bekeken 4 reacties

Gebruiksvee bijna niet te plaatsen

De handel in melkkoeien, vaarzen en jongvee verloopt zeer moeilijk. Melkveehouders weten op bedrijfsniveau nog niet waar zij aan toe zijn met de fosfaatrechten en kopen bijna geen vee.

In veel gevallen willen ze juist wat kwijt, met de verwachting dat de veestapel moet krimpen.

Zeer groot aanbod jongvee

In veel gevallen willen melkveehouders hun veestapel inkrimpen door een deel van het jongvee af te stoten. Op die manier is er meer ruimte voor melkvee. Dit zorgt voor een groot aanbod jongvee, alleen wil niemand het hebben. Veehandelaren nemen de berichten van veehouders die jongvee willen afstoten voor kennisgeving aan; zij hebben ook geen afzetmogelijkheden. De prijs van fokpinken ligt rond €475, maar ook voor die prijs is er bijna geen afzet. Vorig jaar brachten de dieren in deze periode nog €775 per stuk op.

Hoewel melkveehouders wat extra melkkoeien willen aanhouden in plaats van jongvee, is ook de vraag naar melkkoeien klein. In veel gevallen is er voldoende aanwas op de bedrijven en weinig vraag naar melkkoeien van buitenaf. Begin vorig jaar was er nog een run op koeien en vloog de prijs omhoog, omdat de dieren in Nederland bijna niet te vinden waren. Een eerste kwaliteit melkkoe bracht vorig jaar €1.650 per stuk op, nu is dat gedaald naar €1.225.

Export flink afgenomen

De export van drachtige vaarzen is flink afgenomen en handelaren melden dat zij bijna niks meer de grens over doen. In veel gevallen is de melkprijs over de grens te laag om duur Nederlands vee aan te kopen. Het aanbod drachtige vaarzen is dan ook groot. De leeftijd van de vaarzen loopt langzaamaan op en ze zijn soms al te lang drachtig om nog in aanmerking te komen voor export. Die vaarzen zullen dan ook in het binnenland hun weg moeten vinden. De prijs van een drachtige vaars ligt rond € 950 per stuk. Vorig jaar was dit nog €1.275 per vaars.

Hoop op goede slachtprijs

Het ziet ernaar uit dat de handel in gebuiksvee het in de komende tijd moet hebben van de vraag uit Nederland. Om de handel in gebruiksvee een beetje op gang te brengen, hopen handelaren dat de markt voor slachtkoeien wat aantrekt. Met een prijs van €2,85 per kilo brengt een slachtkoe van O-kwaliteit zo'n € 850 op (min aftrek kosten slacht en handel). Wanneer de melkkoe vervangen wordt door een langdrachtige vaars hoeft de melkveehouder niet al te veel geld bij te leggen.

Probleem langere termijn

Hoewel de handel nu moeizaam is bij een te groot aanbod voor de vraag, verwachten handelaren dat het aanbod vaarzen over een jaar of twee wel eens krap kan zijn. Melkveehouders zetten minder jongvee op om meer plek te maken voor melkgevende dieren. In de toekomst zal een deel van hun veestapel met inkoop van vaarzen op peil gehouden worden. Voor opfokkers van vaarzen, die al een tijd last hebben van de moeizame export, is dat een mooie kans. Voor de melkveehouders is alleen te hopen dat de export niet op hetzelfde moment aantrekt, dan zal het vee wel eens flink in prijs kunnen stijgen.

Op korte termijn wordt niet veel beweging in de handel verwacht en zullen de prijzen nog even onder druk blijven. Melkveehouders die van jongvee af willen, zullen niet al het beoogde vee kwijt kunnen en wachten op betere tijden.

Prognose: prijs onder druk.

Laatste reacties

 • alco1

  Kinderen met een slechte opvoeding hebben later meer kans in het criminele circuit te belanden.
  Dit agrarisch overheidsbeleid leidt net zo tot excessen.

 • geen boer

  die binnenlandse vraag over 2 jaar zal, wanneer het er überhaupt van komt, naar afgekalfd ipv drachtig zijn. Opfokkers reken je nog maar niet rijk.

 • deB.

  Allemaal paniek besluiten, over aantal jaar zit men op hele grote blaren!! belachelijk beleid.... normaal jongvee opfok is er niet meer bij.

  Wat leuk wordt het op een melkveebedrijf, bah!!

 • kschouten

  Om deze reden is ook de prijs voor nuchtere vaarskalveren voor de fok ook flink gedaald .De jongveeopfokkers kopen minder kalveren in. En ze zijn kritischer wat ze inkopen.Kalveren zonder melklijsten worden nog maar door een kleine groep opfokkers ingekocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.