Hendrik Arends, sectormanager rundveehouderij bij Agrifirm, verwacht dat door een sterke focus op jongveeopfok het marktaandeel van Agrifirm bij jongveevoeders zal stijgen van 35 naar 50%.<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em> RundveeAchtergrond

‘Eindelijk aan de slag met jongvee’

De gemiddelde leeftijd bij afkalven van vaarzen (alva) is in Nederland ruim 26 maanden. Verkorting hiervan met vier maanden levert volgens een Agrifirm-berekening per 100 koeien €8.200 per jaar, 522 kilo fosfaatruimte en 100.000 kg extra melk op.

“Reden voor Agrifirm om flink in de jongveeopfok te investeren”, stelt Hendrik Arends, sectormanager rundveehouderij bij Agrifirm.

Jongvee is een ondergeschoven kindje op veel melkveebedrijven. Denkt u dat te kunnen veranderen?

“Ja. Nu heeft 90% van onze melkveehouders een alva van meer dan 24 maanden. Nog geen 5% ziet kans vaarzen structureel op 22 maanden en 580 kilo te laten afkalven. Dat willen we over drie jaar op 25% hebben. De gemiddelde alva moet in die drie jaar met een maand verkorten. De noodzaak daartoe is groot, want elke drie stuks jongvee minder betekent qua fosfaat een extra te houden melkkoe.”

Hoe gaat u dat dan doen?

“Veehouders gaan nu eindelijk echt aan de slag met jongvee, onder de naam DairyStart®. Onze buitendienstmedewerkers gaan alle klanten gericht benaderen met de vraag ‘Wat is je doel, waar wil je heen?’. Ongeveer een derde van de veehouders vindt een alva van 26 maanden prima. Het werkt makkelijk, ze willen niet veranderen, of ze hebben misschien de fosfaatruimte niet nodig. Twee derde van de veehouders heeft wel ambitie. Die veehouders gaan we extra begeleiden, onder andere met acht jongveespecialisten die regionaal werken en elke dag alleen met jongveeopfok bezig zijn. We gaan diergewichten registreren, groei monitoren en gericht voeren in de vier fases die we onderscheiden: melkfase, brokfase, jeugdfase en drachtfase.”

Dieren wegen? Dat is toch veel te arbeidsintensief?

“Nee. We gaan werken met kruishoogtemeting. Uit 10.000 wegingen, borstomvang- en hoogtemetingen die we hebben laten uitvoeren, blijkt dat hoogtemeting sneller gaat en betrouwbaarder is dan meten van de borstomvang. Het geeft ook nog eens veel minder stress bij boer en dier. Via een app kunnen we de meetgegevens snel registreren en analyseren en op basis daarvan adviezen geven.”

Lees meer over jongveeopfok in het dossier.

En dan natuurlijk speciale dure voedertjes erop?

“Nee, het draait om aandacht, coaching en begeleiding van de ondernemers. Naast de situatie ‘geen verandering, alva op 26 maanden’, komen er twee nieuwe DairyStart-voerconcepten. Het basisconcept is gericht op veiligheid en makkelijk werken. De kalveren krijgen dan gerantsoeneerd melk in de melkfase. Bedrijven die ermee werken en onze adviezen opvolgen, komen op een alva van 24 maanden. Bedrijven met meer ambitie die naar een alva van 22 maanden willen, moeten én een strikt biestprotocol volgen én de kalveren onbeperkt melk verstrekken. Met dit natuurlijk drink- en vreetgedrag zie je 1.000 gram daggroei in de eerste vijf maanden, zonder dat vervetting optreedt. In de brokfase hebben beide groepen onbeperkt brok. Vanaf een half jaar leeftijd wordt het ruwvoerrantsoen per diergroep berekend, voor alle jongvee dus. Nu gebeurt zo’n berekening maar voor een op de vijf melkveebedrijven.”

Wat wordt het eindresultaat?

“Door zo gericht te werken aan de start van een melkkoe – want dat is de jongveeopfok – kom je tot probleemloze vaarzen waar de veehouder trots op is. We willen door deze focus op jongveeopfok ons marktaandeel flink vergroten. Nu staat iets meer dan een op de drie kalveren op ons voer, over drie jaar is dat de helft.”

Beheer
WP Admin