Rundveehouderij

Achtergrond 17095 x bekeken 34 reacties

Zuivelsector kan koude sanering verwachten

De enige oplossing voor de problemen op de zuivelmarkt is een lagere productie, stelt zuivelhandelaar Frank van Stipdonk. Hij ziet dat echter niet zomaar gebeuren. Vandaar dat er een grote kans is op een koude sanering.

Een pessimist is zuivelhandelaar Frank van Stipdonk niet, maar veel geloof hecht de CEO van Interfood niet meer aan de virtuele worsten die de melkveehouderij worden voorgehouden. Het zal echt wel weer beter gaan met de melkprijzen, maar eerst komt er een koude sanering aan, is zijn verwachting.

Van Stipdonk ontvangt Boerderij in zijn statige kantoorvilla in Eindhoven. Hier is de holding gevestigd. De handelsactiviteiten zijn gevestigd in Bladel en in diverse andere kantoren wereldwijd. Vanzelf gaat het gesprek meteen over de zorgelijke situatie op de zuivelmarkt.

Van Stipdonk: "Allerlei analisten, banken en ook zuivelbedrijven hebben de melkveehouderij mooie beloften voorgehouden. Eerst was het verhaal dat als iedereen in China elke dag een glas melk gaat drinken, dan wordt het hier feest. Dat feest is van korte duur geweest. Toen was Afrika de grote belofte. Dat komt ook niet uit. Nu is het verhaal dat er nog zo veel plaatsen zijn op de wereld waar nog veel kansen liggen voor de zuivel. Naar mijn beleving ligt daar op dit moment niet direct de oplossing."

U zegt dit op een moment dat uw bedrijf volop in ontwikkeling is. U neemt veel mensen bij aan en verwacht de komende jaren gezond door te groeien. Hoe moet ik dat met elkaar rijmen?

Van Stipdonk: "Het een is het gevolg van het andere. De melkveehouderij in Nederland en omringende landen expandeert fors. Er is veel melk bij gekomen en ik zie dat voorlopig ook nog niet veranderen. De prijzen zijn laag, producenten zoeken naar een premie en consumenten herinneren zich de hoge prijzen van 2014. Iedereen zoekt naar houvast en stabiliteit, daar bieden wij onze assistentie." Hij houdt even in: "We zagen het aankomen, maar wat nu gebeurt, is ook niet goed voor ons."

Zuivelhandelaar nummer 2

Interfood is de tweede zuivelhandelaar van Nederland, met een omzet in 2014 van €1,3 miljard. De onderneming is wereldwijd actief, met kantoren in Europa, Azië en Amerika. Er werken zo'n 220 mensen, waarvan ongeveer 100 in Bladel. Chairman en dga is Frank van Stipdonk (1957).

De laatste maanden heb ik veel mensen horen zeggen: hadden we de melkquotering maar gehouden. Zegt u dat ook?

"Ja, absoluut. De problemen waar we nu in zitten, komen ook door Rusland en China. Rusland gooide de grenzen dicht en China heeft zich eind 2014 blind volgezogen. Dat gaf eerst een mooie vraag en goede prijzen, maar het tekort wat er leek te zijn, was er niet. Eind 2014 hadden ze voor heel 2015 aan melkpoeder liggen, of besteld. Onlangs was ik in China en zag daar nog melkpoeder uit 2014 liggen. In China heeft men veel geleerd van 2014 en is men nu bijzonder voorzichtig geworden. Dan heb je nog de lage olieprijzen. Er is altijd een parallel tussen olie en zuivel. Grote nieuwe afzetkansen zie ik voorlopig niet aanwezig, verlichting van de druk op de zuivelmarkt moet nu uit de productie komen. Die moet omlaag."

Maar hoe?

"Dat is een moeilijke vraag. Veel boeren hebben geïnvesteerd op groei en moeten nu produceren om die investering te betalen. Toch zal er minder melk moeten komen. Nu wordt er in Nederland veel gediscussieerd over fosfaat, maar het zou naar mijn idee ook slecht zijn als de Nederlandse overheid een eenzijdige belemmering oplegt voor de eigen boeren, terwijl boeren in buurlanden niet zo'n belemmering krijgen. Een fosfaatmaatregel moet geen verkapt nieuw quotum voor Nederland alleen worden."

Melkveehouders konden toch voorzien dat, als ze allemaal gingen uitbreiden, er te veel melk zou komen. Men had toch ook minder extreem kunnen groeien?

"Melkveehouders hebben jarenlang gewacht op het moment dat ze zo veel als ze wilden mochten melken. En hen zijn mooie verhalen voorgehouden over de enorme vraag naar zuivel."

Qua melkprijs hebben de melkveehouders het in Nederland nog niet zo slecht getroffen, relatief gezien dan...

"Dat klopt. Ik ken mensen met boerderijen in Oost-Europa die enerzijds heel lage productiekosten hebben, en zeggen dat ze tegen een melkprijs van 20 cent nog kunnen blijven melken. Anderzijds is de melkprijs daar vaak ook al 20 cent. We zien ook dat in Oost-Europa al steeds meer boerderijen worden aangeboden. In Polen is het zwaar voor de melkveehouders, maar zeker ook in de Baltische landen, vanwege de Russische boycot, maar ook doordat coöperaties daar anders zijn georganiseerd. De zuivel is bovendien vaak in particuliere handen. Hier hebben we sterke coöperaties met soms zeer winstgevende markten en met merkproducten, en dus met verdiensten die terugkomen bij de boer via een hogere melkprijs. Dus de vraag is waar men het eerst afhaakt."

Nog even over de melkquotering. Is het niet gek dat nota bene een handelaar een lans breekt voor marktbeheersing?

"De zuivelmarkt is behoorlijk anders geworden. De eerste keer dat de Europese restituties verdwenen en we zagen dat het melkquotum echt zou verdwijnen, zei ik: wij gaan als zuivelsector ook naar de varkenscyclus toe, met dit verschil dat de productie in de zuivel daar nog moeilijker op is af te stemmen. Wij als Interfood hebben die grote schommelingen ook liever niet. We werken het liefst met bedrijven die er morgen ook nog staan en met klanten die hun rekeningen kunnen betalen. Maar als melkpoeder de ene keer €5.000 per ton kost en de andere keer nog geen €2.000, dan wringt het. We hebben veel meer aan een industrie en een melkveesector die het leven houdt. Soms denkt de buitenwereld nog anders, maar de oude handel is weg. Wij zijn veel meer een servicebedrijf geworden en hebben veel mensen die zich bezighouden met kwaliteit, die audits doen en zich bezighouden met productmanagement."'

Hoe kunnen jullie het volhouden in een zo volatiele zuivelmarkt?

"We zijn meer bezig met risicomanagement dan met handel: hoe houden we het onder controle. Ook kijken we heel goed met wie we zaken doen en op welke voorwaarden."

Zo kan Interfood zich toch handhaven...

"Nou ja, handhaven? We doen het goed. Het jaar 2015 was voor ons een prima jaar." Terwijl hij dit zegt, klopt Van Stipdonk met zijn kokkels op de tafel. "Dat was zeker ook dankzij een goed risicobeheer. Ook wij hebben helaas te maken met missers en klanten die uit contracten stappen."

Wat verwacht u van de prijzen? Is marktherstel in zicht?

"Als ik optimistisch zou zijn, dan zie ik in de tweede helft van het jaar een mogelijkheid, maar dan moet er wel eerst een deel productie weg en moeten voorraden verminderen. Er zitten nu grote hoeveelheden melkpoeder, boter en kaas in opslag. En het sentiment moet verbeteren. Dat maakt veel uit. Geen geloof in de markt of juist wel betekent zo maar een verschil van 300.000 ton vraag. Ik vrees ondertussen dat marktherstel meer tijd gaat kosten en pas in 2017 optreedt."

Laatste reacties

 • slutter

  Goed gezien Freek..........Boeren bezint eer........

 • alco1

  " De wetten der natuur."
  En wat vindt zo'n man van het prijsniveau van 2009, MET melkquotering.
  Of mag zo'n vraag niet gesteld worden.

 • simpel boerke

  Alco1, in 2009 kwam er redelijk snel prijs herstel, precies zoals hij stelt.

 • landboer

  Eigenlijk vindt ik dat een domme vraag alco,in 09 lag de hele wereld economie plat terwijl de euro nog redelijk sterk was ten op zichtte van de dollar dus export was moeilijk,de productie van melk was t.a.v.de vraag ondanks quotering nog te hoog, maar dankzij diezelfde quotering kwam er snel prijsherstel,iets wat nu niet gebeurt,kortom deze man verwoordt exakt mijn mening!

 • KGB

  Klopt wat hij zegt! De melkveehouders is een worst voorgehouden net zoals de varkenshouders. De chinezen zouden enorm gaan importeren om de bevoking te kunnen voeden. Helaas liggen de kaarten anders.....
  De bedrijven als FCampina en de VION "s en Tonnies zeggen:laat de boeren maar dorsen......

 • agratax(1)

  @KGB. FC zou niet moeten zeggen laat de boeren maar dorsen. Zij zijn geen particuliere partij die melk koopt en verwerkt, zij zijn als co-op nog steeds een onderdeel van de boerenbedrijven die hun aandelen in handen hebben. Helaas zijn kijken deze aandeelhouders doorgaans niet verder dan de aftapkraan van hun melktank. Melk de dam af en verder geen bemoeienissen meer met dit (vroegere) witte goud. Dit geen bemoeienissen meer is een totaal verkeerde benadering, zo maak je het de directie wel heel eenvoudig om te gaan voor massa en niet voor leden kassa.

 • jan doedel

  Wat gaat er gebeuren als ook de landbouw grond nog eens gaat halveren ''onderpand voor de banken" ??

 • Farmer4life2

  Eens met deze man! Prijs herstel komt niet eerder dan wanneer de voorraden teruglopen en vraag en aanbod in evenwicht komt.

  Als we niet eensgezind zijn, dan wordt het een koude sanering!

 • pinkeltje

  De oplossing is heel simpel. Er zal inderdaad minder geproduceerd moeten worden. Gooi gewoon allemaal de krachtvoerschuif dicht en het probleem is opgelost. Maar dat gaan we natuurlijk niet doen. We horen liever dat de overheid iets bedenkt waardoor uitbreiding toch weer wordt beloond.

 • alco1

  @ Landboer. De tijd van '09 was er één van erachter komen dat we pas op de plaat moesten maken dat we niet steeds maar door konden gaan met luchtgeld creëren.
  We leven nog steeds in een zeer grote crisis.
  En de euro verliest tov. de dollar, maar gezien over de hele wereld, roebel e.d. is de euro nog te duur.

 • boer drenth

  Nou JANDOEDEL ,de grond prijs halveerd zo maar niet .

 • Bennie Stevelink

  Als de VS en Nieuw Zeeland de productie inkrimpen is het probleem opgelost.
  Is dit een domme oplossing?
  Hij is net zo dom als wanneer wij het melkquotum zouden houden om onze productie te beperken terwijl de VS en Nieuw Zeeland vrolijk doormelken.

 • Mtswie

  Volgens mij zijn in 2009 in Amerika veel koeien geslacht van wege de lage melkprijs. Deze koeien waren dus van de markt. Hierdoor een tijdje een lagere produktie in Amerika.
  Nu is het inderdaad wachten tot er ergens op de wereld veel produktie wegvalt zodat eerst de voorraden kunnen worden weggewerkt en daarna hopelijk de vraag en de prijs weer wat aantrekt.

 • WGeverink

  @alco1. Het gaat niet om wel of geen luchtgeld maar om het rendement. Op het moment zijn jullie aan het interen op jullie door luchtgeld opgebouwde kapitaal. Alleen al het feit dat telkens 2009 aangehaald moet worden als voorbeeld dat quotering niet werkt. Dat de melkveehouderij de andere 30 jaar wel lekker gedraaid heeft wordt gemakshalve vergeten. Zo'n lange periode van geld verdienen heeft geen een andere sector gehad. Bovendien krijgt de melkveehouderij ook telkens nog wat toegestopt door Brussel. En volgens mij wordt de Euro sterker...

 • Bennie Stevelink

  @Geverink, in diezelfde 30 jaar heb ik veel jonge boeren zien stoppen of naar het buitenland zien vertrekken omdat ze in Nederland, juist vanwege dat melkquotum, hun bedrijf niet konden ontwikkelen.

  Nieuw Zeeland heeft structureel de laagste melkprijs van de wereld. Maar is ook het minst kapitaalintensief. Het is het enigste land waar jongeren een melkveebedrijf kunnen beginnen zonder dat geërfd te hebben.

 • WGeverink

  Inderdaad Mozes. Hele hordes boeren gingen met hun geld het vliegtuig in en kochten in er in Canada melkveebedrijven en quotum voor terug. Door de voorspelbaarheid doen de banken hier heel graag zaken met melkveehouders. Ook in Nieuw Zeeland is het niet goedkoop om te beginnen. Bovendien lopen ze langzamerhand tegen de zelfde problemen aan als Nederland.

 • landboer

  Ja Mozes dat vindt ik een domme oplossing ,een overschot aan de andere kant van de wereld heb je veel minder last van dan van een overschot waar je midden in zit,de meeste melk blijft nog steeds in Europa als dus daar niet te veel is heeft dat veel meer invloed dan een overschot in Amerika!

 • WGeverink

  O en Mozes, voor de boeren die dertig jaren geleden in Nederland geen toekomst hadden was het toendertijd vast zuur. Echter als ze nu kijken naar de omstandigheden waaronder jullie moeten werken beseffen velen ongetwijfeld dat het achteraf het beste was wat hun ooit had kunnen overkomen. Een boerenbedrijf in vrijheid en naar eigen inzichten runnen is gewoon waar het om draaid en dat is jullie afgenomen.

 • Mfb

  Ik vind het nog steeds geweldig om te boeren in nl en geloof ook vast dat we deze crisis wel weer uit komen. Kostprijs laag houden en alleen investeren in zaken die rendement opleveren of arbeidsbesparend zijn. Voor een kwartje kan ik niet melken maar voor 28 cent wel

 • Mfb

  Heb natuurlijk ook liever weer 35 cent of meer maar wanneer de grondprijzen dan weer de pan uit rijzen schiet men er weer niets mee op

 • Foxxy

  Wijze woorden van een wijs man!

  De consument drinkt er geen liter meer om!

  Hoe simpel kan het zijn: les 1 economie :

  Stijgt het aanbod, daalt de prijs!

  Hou m'n hart vast voor neerlands economie. Eenzijdig fosfaatrechten invoeren! Worden we in no time de markt uit gedrukt!

 • Zents beheer

  Mfb, jij snapt het, wie geschoren wordt moet stil zitten. En die 35 cent ga je zeker weer beuren ik denk nog eerder dan menigeen denkt. En mocht het nog even 40 cent worden dan niet vergeten dat het weer 25 cent wordt. Hoe dieper de dalen, hoe hoger de pieken en andersom.

 • m.en.mh.miedema

  Aan de realiteitszin van deze man kunnen een hoop bestuurders, zowel bij LTO als de zuivelindustrie, een voorbeeeld nemen. Overigens, als je als melkveehouder nu door deze lage melkprijs nu in de problemen bent gekomen dan was je waarschijnlijk 2009 al vergeten. Toont ook maar weer eens aan dat je gewoon je eigen koers moet varen en niet teveel naar al die voor/door/oplichters danwel "deskundigen" van de bank, boekhoudkantoor, zuivelindustrie en politiek moet luisteren.
  Eens met Mfb(al vind ik het boeren in NL wel steeds minder), Foxxy en Zents.
  Eens met Geverink voor wat betreft emigreren. Ik heb hier in NL een goed draaiend melkveebedrijf(ja, ook met deze prijzen) maar het is mijn stomste zakelijke beslissing geweest(30 jaar geleden) om in NL te blijven ipv ook naar Canada te emigreren, zoals goede kennisen van ons wel hebben gedaan. NL is geen land meer voor eerlijke mensen/ondernemers.(maar ja,achteraf weet je alles).

 • De Waard

  Het grappige van dit alles is dat de goedkoopste volle melk in de supermarkt nog ruim 70 cent per liter doet!!
  Boerenprijs gemiddeld nog niet eens 30 cent.
  Wie zijn hier nu gek?????????
  (de lokale supermarktman hier verdient 10 cent per liter melk)

 • deB.

  We laten het mooi gebeuren!!!

  Wij voor niets, 7 dagen in de week werk; handel en retail pakt de dikke winsten! 40 uur per week, en nog geen 250 werkdagen per jaar! Hoe DOM kunnen we zijn, om dit te laten gebeuren.

  We zijn echt niet goed wijs, we hebben met z'n allen de macht, maar we vechten elkaar het hok uit. En iedereen vreet de boertjes (die alleen in aantal staarten denken) kaal en arm, en nog meer gas gaan geven. DOM

 • Grassmastre

  Ja alsof hier niks mogelijk is, als je maar 40 hectare en 80 koeien, vakman bent en je melk goed kunt vermarkten en voldoende aanpassingsvermogen kun je hier best een leuk gezinsbedrijf je boterham verdienen.
  Maar een groot aantal denkt alleen maar in aantal koeien en als je de grond niet hebt dan moet je gauw op de wereldkaart kijken en dan kom je er achter dat ze hier maar wat zitten te prutsen op een postzegel, dan is het toch niet gek dat er zoveel regels zijn als al die idioten die menen 200 koeien op 30ha te kunnen houden.

 • alco1

  Grassmastre. Het is ook totaal niet mijn strategie.
  Maar wat is er op tegen 200 koeien op 30 Ha.
  We hebben al zo vaak gezegd dat de melkprijs gemaakt wordt op de wereldmarkt en hier krimpen betekend elders uitbreiding.
  Als je zelfvoorzienend bent in voer en mest zoals ik ook ben, dan lach je toch gewoon om die mensen die graag veel zorgen willen hebben.

 • hansvanbergen

  Intresant artikel en blij eens iemand anders te lezen dan altijd Campina mensen. Maar dhr v Stipdonk is en blijft een handelaar. Eerst maakt hij ons bang met het verhaal van de 2014 poeder in China? Hoeveel wasda dan? Een paar zakken? Chinese economie groeide nog met 6%! 1 van de grootste economieën van de wereld die 3 x zo hard groeit als de onze! Dan is er kennelijk ergens in oost Europa die voor 20 cent, zegt, te kunnen melken. Tuurlijk. Mozes kan het ook voor 28 cent. Geloof iemand het? Er moet minder melk komen. Hoe?? Geen antwoord.

 • hansvanbergen

  V Stipdonk heeft er alle belang bij om angst te zaaien en goedkoper in te kunnen kopen. Net als Helma vd Pol bij Boerenbisnis. Zelf handelen ze en iedere week kraakt ze de zuivelhandel af tot op het bot met der gezanik over spotmelk. Wat meestal maar een klein deel van de markt is die nauwelijks invloed heeft op de totale melkprijs.

 • hansvanbergen

  Zelfde als die kalverhandelaren die praatjes rondstrooien dat de kalveren onverkoopbaar zijn en doodgespoten moeten worden. Dat soort gasten moet je meteen 25 euro extra vragen.

 • hansvanbergen

  Daarbij Campina betaald gewoon de garantie prijs het gemiddelde van de grotere fabrieken in omliggende lande. Vele miljarden liters melk. Als die allemaal veels te veel zouden betalen zouden al die fabrieken morgen failliet zijn en zou er in heel west Europa amper nog melk verwerkt kunnen worden. Lijkt me geen waarschijnlijk scenario.

 • farmerbn

  Lage prijzen door veel aanbod is een zege voor de handel. Vaak een marge is beter dan minder vaak een marge. En door de lagere prijs verkoopt het ook nog eens makkelijker. Iedereen blij behalve de boer.
  Hét ideaal voor boeren; kartelvorming met alleen (boeren-)cooperaties. Jammer dat de politiek het verboden heeft.

 • hansvanbergen

  U leeft kennelijk in de illusie dat coöperaties de schakel zijn tussen boer en supermarkt. Maar om zuivel vermarkt te krijgen hebben coöperaties handelaren als v Stipdonk nodig.

 • landboer

  Ik denk dat je gelijk hebt van Bergen maar waarom kunnen cooperaties dat vermarkten zelf niet?

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.