Rundveehouderij

Achtergrond 1208 x bekeken

Status quo in slachtkoeienhandel

De handel in slachtkoeien kenmerkt zich door een stille handel met stabiele prijzen. Een inkoper noemt het een status quo; de fosfaatrechten hangen boven de markt en melkveehouders houden hun vee nog krampachtig vast.

Aan de andere kant heeft de vleesverkoop te maken met een tegenvallende vraag. Dit zorgt ervoor dat er druk is vanuit de vleesverkoop richting inkopers van koeien. Het aanbod van slachtkoeien is gewoon te noemen voor deze tijd van het jaar, maar lijkt wel iets op te lopen. Wat de prijs in de aankomende week gaat doen is nog onzeker en afhankelijk van het aanbod. Zodra deze verder oploopt, zal de prijsdruk verder omhoog gaan.

Meer concurrentie

Ook in Leeuwarden stabiele prijzen. Handelaren geven aan dat de handel daar wel vlot en goed verliep. Mede door het verplaatsen van de markt van donderdagochtend naar woensdagavond zijn er wat meer inkopers actief, waaronder wat kleine slagerijen. Dit zorgt ervoor dat er weer wat meer concurrentie is ontstaan.

De afzet van koeien naar Duitsland is momenteel wat moeizamer, omdat de prijs van de koeien in Nederland op een te hoog niveau ligt om de kosten van export goed te maken.

Prognose: stabiel met prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.