Foto: Michel Zoeter RundveeAchtergrond

Na acht jaar politiek bedrijven meerderheid voor kalf bij koe

Na een paar jaar volhouden kreeg Marianne Thieme (PvdD) het deze week voor elkaar: de Kamer wil dat een kalf na geboorte enige tijd bij de koe blijft. De diervriendelijke meerderheid spreekt.

Bij de verkiezingsuitslagen in 2011 was partijleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, ondanks dat haar partij niet groeide, opgetogen; eindelijk was er een diervriendelijke meerderheid in de Tweede Kamer. Met steun van PvdA, SP, GroenLinks, PVV en D66 is er een meerderheid in de Kamer die dierenwelzijn hoog op de prioriteitenlijst heeft staan.

SP, GroenLinks, 50+ en PvdD zijn de harde kern als het gaat om dierenwelzijn. PVV en PvdA voegen zich hier ook vaak bij, net als D66.

Thieme wist deze week een meerderheid te behalen voor haar motie die staatssecretaris Martijn van Dam oproept met een plan van aanpak te komen voor melkveebedrijven, om kalveren na de geboorte voor bepaalde tijd bij de koe te laten. Thieme kreeg steun van SP, GroenLinks, PvdA, D66, 50PLUS, PVV, Groep Kuzu/Öztürk en het lid Klein: 85 stemmen voor. Vorige week haalde een vergelijkbare motie van SP-Kamerlid Henk van Gerven nipt geen meerderheid: hij kreeg met steun van PvdA, SP, PVV, GroenLinks, PvdD en Groep Kuzu/Öztürken Klein, 74 stemmen voor.

Meerderheid na acht jaar behaald

Al in februari 2008 diende Thieme samen met partijgenote Esther Ouwehand een motie in met exact dezelfde vraag als de motie die nu werd aangenomen. Ook toen wilde de PvdD dat de regering binnen een half jaar met een plan van aanpak zou komen. De motie haalde toen lang geen meerderheid. Alleen SP, GroenLinks, D66 en PvdD stemden voor de motie. Een vergelijkbare poging in 2014 leidde evenmin tot het gehoopte succes van de PvdD.

Nu, acht jaar na de eerste poging, weet PvdD ook PvdA en PVV achter de motie te scharen en is de meerderheid behaald. De opgetogen reactie van de dierenpartij is dan ook niet meer dan verwacht. Na acht jaar strijd is de meerderheid behaald. Daarmee wordt zichtbaar dat niet alleen de PvdD dierenwelzijn hoog op de agenda heeft staan, maar dat de partij in dit dossier de aanjaagrol als strijders voor de dieren zichtbaar waarmaakt. Terwijl andere partijen zich in 2008 nog niet druk maakten over de jonge kalveren, doen ze dat nu wel.

Kalf verplicht langer bij koe houden is niet zeker

Of de aangenomen motie ook daadwerkelijk ertoe zal leiden dat melkveehouders straks verplicht de pasgeboren kalveren bij de koe moeten houden, is maar zeer de vraag. Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) is niet enthousiast over de motie. Hij wil in eerste instantie onderzoek dat wordt uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut afwachten. Daarnaast wil hij afwachten met welke plannen de sector komt.

Melkveehouders reageren verbijsterd op de wensen van de Tweede Kamer. Zij vrezen juist een achteruitgang van het dierenwelzijn door de maatregel en verwijten de politici dat ze geen kennis hebben van de praktijk. Melkveehouders ervaren dat het later spenen van kalveren juist meer stress oplevert voor kalf en koe, dan wanneer dit vrijwel direct na de geboorte gebeurt. De motie biedt voor Van Dam ook een uitweg. De motie vraagt om kalveren ‘bepaalde tijd’ bij de koe te houden. Dat zou ook een half uur kunnen zijn. als blijkt dat dit het beste is.

Beheer
WP Admin