Rundveehouderij

Achtergrond 2971 x bekeken 4 reactieslaatste update:29 feb 2016

Markttoegang VS voor Nederlands rund- en kalfsvlees

Nederland krijgt groen licht voor de export van rund- en kalfsvlees naar de Verenigde Staten (VS).

Dat is het volgens het Ministerie van Economische Zaken de uitkomst van een audit van het Nederlandse toezichtsysteem op de rundvleesproductie, die in 2014 en 2015 door de VS is uitgevoerd. Nederland, Ierland en Litouwen zijn de enige landen in de EU die rund- en kalfsvlees naar de VS mogen exporteren. De markttoegang betekent volgens het ministerie een exportpotentieel van 80 miljoen euro (10.000 ton).

Hamburgers en ribeye

Het Nederlandse rund- en kalfsvlees wordt straks geleverd aan exclusieve restaurants met een Europese keuken. Vooral de hoogwaardige, luxere delen zoals ribeye, rugdelen en de achterbil zijn daar populair. Er blijft ook vraag naar gehakt voor in de hamburgers.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet erop toe dat Nederlandse rund- en kalfsvleesbedrijven die naar de VS willen exporteren, voldoen aan de Amerikaanse eisen. Op dit moment wordt gewerkt aan het afronden van het veterinaire exportcertificaat en nog een aantal technische details.

Het kan nog wel enkele maanden duren voordat de eerste containers met vlees de grens over gaan, zegt Hennie Swinkels, directeur corporate communicatie van de VanDrie Groep, in reactie op het nieuws over een positieve audit van de Amerikaanse FDA over het Nederlandse toezichtsysteem op de rundvleesproductie. Swinkels noemt dit 'een hele belangrijke eerste stap'. Nu moeten de Nederlandse en Amerikaanse keuringsregimes nog op elkaar worden afgestemd en moeten exportcertificaten worden gemaakt. Dit kan nog aardig wat tijd gaan kosten.
Of hervatting van de export na 15 jaar stilstand ook direct verlichting voor de Nederlandse kalfsvleesmarkt zal brengen, durft Swinkels nog niet te zeggen. Er zijn contacten met Amerikaanse afnemers, maar hoe snel grote volumes vlees de Amerikaanse markt op kunnen, moet blijken. Bovendien is het zaak om te zorgen dat de soorten vlees die naar de VS gaan de bestaande verwaarding van het kalfsvlees niet verstoren. Er moet balans blijven in de hele afzet. De hoop is dat de Amerikaanse markt jaarrond goed zal zijn voor stabiele volumes vlees van hoge kwaliteit.

Laatste reacties

 • Vhouder

  goed nieuws

 • WGeverink

  Het kalfsvlees eindigt op de kaart van restaurants terwijl van het Holsein rundvlees hamburgers worden gemaakt.

 • Vhouder

  maakt niet uit geverink als het maar verkocht word

 • WGeverink

  Presies Vhouder voor Veal (kalfsvlees) is een goede markt en voor hamburgers ook. Goed rundvlees voor andere toepassingen hebben de Amerikanen zelf in overvloed.

Of registreer je om te kunnen reageren.