Een intensief maairegime doet meer recht aan de fysiologie van gras en zo kan er meer gras van het hectare land worden geoogst. Foto: Koos Groenewold RundveeAchtergrond

Jonger en vaker maaien voor hogere opbrengst

Door een intensief maairegime toe te passen, kunnen veehouders meer gras oogsten.

Nederlandse melkveehouders zouden er goed aan doen grasland in een vroeger stadium te maaien dan ze gewend zijn. Dit kan 38% meer opbrengst geven. Dat stelt Nieuw-Zeelander Patrick Clement, oud-countrymanager Nieuw-Zeeland bij gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Nufarm.

Maaien bij 3.000 kilo droge stof

Clement adviseert te maaien als er 3.000 kilo droge stof staat en hoger te maaien op een resthoeveelheid van 1.500 kilo droge stof. Dat advies heeft te maken met de fysiologie van gras, met name Engels raaigras. Deze grassoort maakt in de groei meerdere bladeren. Als het vierde blad zich vormt, sterft het eerste af. Door te wachten tot er 4.000 kilo droge stof gevormd is (of meer), maai je dus feitelijk veel dood materiaal, zeker als je dan vrij diep maait. Dat dode materiaal levert wel droge stof, maar geen kwaliteit. Daarbij gaat de hergroei na een zware snede veel minder snel.

3-jarig onderzoek in Nieuw-Zeeland wijst uit dat het intensieve maaisysteem gemiddeld leidt tot 11,1 ton drogestofopbrengst tegen 8 ton onder een extensief systeem, dat is een verschil van 38%.

Groeibevorderaar zorgt voor extra droge stof

De drogestofopbrengst kan nog verder omhoog als veehouders gebruikmaken van groeibevorderaars op basis van gibberellinezuur. Zo’n 20% van de Nieuw-Zeelandse melkveehouders past dat toe. Het werkt stimulerend op celdeling en -strekking. Op het juiste moment toegepast, kan het onder Nederlandse omstandigheden tot 600 kilo droge stof extra per jaar brengen.

Het middel is in Nederland sinds eind 2014 toegelaten. In 2015 is er 3.000 hectare mee behandeld, waarvan 300 onder begeleiding van adviseurs van Nufarm. In België volgt toelating waarschijnlijk eind dit jaar.

Juiste moment voor gebruik gibberellinezuur

De omstandigheden voor gebruik van groeibevorderaars luisteren wel nauw. Zo moet het gras tussen 10 en 15 centimeter lang zijn en de temperatuur moet tijdens en na gebruik minimaal 10 graden zijn. Afhankelijk van de groeiomstandigheden moet tussen 4 en 6 weken na toepassing worden gemaaid. Wacht je langer, dan wordt de snede te zwaar en gaat het voordeel grotendeels verloren. Als de voorjaarsomstandigheden ongunstig zijn, kan het middel ook na bijvoorbeeld de eerste snede worden toegepast.

Gebruik kost ongeveer €70, waarvan de helft spuitloon. Die kosten worden volgens Nufarm door de meeropbrengst van het gras goedgemaakt.

Beheer
WP Admin