Rundveehouderij

Achtergrond 2282 x bekeken

Goede zuivelexport klein geluk in slechte markt

De Nederlandse zuivelexport loopt nog altijd goed. Dat is het beste wat er te melden valt over de zuivelmarkt. Met de export van zuivelproducten verdient de industrie nog altijd geld, al is het niet op elk product dat de grens over gaat.

Zo exporteerde Nederland vorig jaar ruim 132.000 ton kaas buiten de EU. Dat is 8,5 procent ofwel 10.500 ton, meer dan in 2014. Daar zit winstgevende export bij, onder meer naar de Verenigde Staten, maar soms ook hele goedkope export. Het helpt om de markt op te schonen. Ook binnen de EU werd meer verkocht, maar daar slechts zo'n 1 procent (zo'n 5.000 ton).

Opschoning van de markt

Met de nog altijd toenemende melk- en kaasproductie is er echter weinig beginnen aan opschoning van de markt. Zelfs met een prijs van ongeveer €1,70 per kilo voor Goudse foliekaas blijft dat moeilijk. Te veel kopers denken dat de markt nog verder omlaag gaat.

Ook op andere fronten zit de zuivelmarkt vast op een laag niveau. Mede om die reden zetten steeds meer zuivelproducenten en handelaren magere melkpoeder, boter en kaas in de interventie (nu nog alleen magere melkpoeder) of in gesubsidieerde opslag. De laatste maanden zijn enorme volumes aangemeld voor deze opslagmogelijkheden en die tendens lijkt nog lang niet voorbij.

Blijvende druk op prijzen

Zuivelfabrikanten kijken met angst en beven naar de hoeveelheid melk die er dit jaar nog bijkomt. Melkveehouders geven nog geen enkel teken dat ze minder willen produceren. Dit vertaalt zich onder meer in blijvende druk op de prijzen van spotmelk, room, concentraat en poeders.

Prognose: dalende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.