Rundveehouderij

Achtergrond 1205 x bekeken

Botermarkt koerst rap op interventie aan

De prijsdalingen op de zuivelmarkt zetten onverminderd door. Vorige week leek de boterprijs nog ver verwijderd van het interventieniveau, deze week begint de notering de grens al angstig dicht te naderen.

De interventieprijs bedraagt €221,75 per 100 kilo, de spotprijs voor boter is in Polen gedaald naar zo'n €240 per 100 kilo. In West-Europa ligt die ongeveer €5 hoger. Als reden voor de daling wordt genoemd dat veel zuivelbedrijven vanaf februari weinig meer verkochten en volop product in de opslag hebben gedaan.

Room

De notering voor room zakt mee. Room noteert tussen de €2,75 en €2,80 per kilo. Mageremelkconcentraat blijft qua prijs nog redelijk stabiel en beweegt zich net iets onder de €1,10 per kilo (Duits product).

De markt voor rauwe spotmelk is deze week fors gedaald. In Nederland heeft dat te maken met het einde van de 'afrem-regeling' van FrieslandCampina. Nu die voorbij is, begint de fabrikant weer volop melk op de spotmarkt af te zetten. Daardoor brengt rauwe melk nog maar zo'n 17 cent per kilo op. In Duitsland gaat het overigens niet veel beter. Ook daar wordt in het noorden slechts zo'n 17 cent per kilo betaald, terwijl de prijs in het zuiden een paar cent hoger ligt.

Zuivelbedrijven weten bijna niet meer wat nog te maken van de overvloed aan product. Kaas maken heeft bij de huidige spotnotering van €1,70 per kilo (Goudse foliekaas) weinig zin. Cheddar noteert tussen de €2,20 en €2,25 per kilo. Daar klemt het iets minder. De poedermarkt is ook slecht. Oudere magere melkpoeder gaat zelfs weg voor goed €1300 per ton.

Prognose: dalende prijzen.


Of registreer je om te kunnen reageren.