Rundveehouderij

Achtergrond 4641 x bekeken 3 reacties

Aantal koeien flink toegenomen in 2015

Het aantal vrouwelijke runderen ouder dan 1 jaar is in 2015 met 120.000 stuks gestegen. Dat is een stijging van 5%. Dit blijkt uit Identificatie en Registratie-gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

In de periode tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2016 steeg het aantal koeien in de leeftijdscategorie tussen twee en drie jaar meest: ruim 9,1%. Er kwamen in deze leeftijdscategorie ruim 45.000 koeien erbij.

Veestapel gegroeid na einde melkquotum

Het aantal koeien met een leeftijd tussen 3 en 4 jaar oud nam toe met 7,6% en bij de koeien ouder dan 5 jaar kwam er 5% bij.

Oorzaak van de forse groei van de veestapel is het wegvallen van het melkquotum. Dit jaar worden weer nieuwe productiebeperkende rechten verwacht: de fosfaatrechten. De veestapel moet naar verwachting flink krimpen.

Effect fosfaatrechten op melkveestapel nog niet duidelijk

De datum van referentie voor de fosfaatrechten is vastgesteld op 1 juli 2015. Het aantal koeien ouder dan 1 jaar lag op die datum zo'n 52.000 stuks lager dan op 1 januari 2016. Het aantal koeien ouder dan 2 jaar - over het algemeen melkkoeien - steeg in de tussentijd met zo'n 35.000 stuks. Het is nog niet duidelijk welke invloed de invoering op de fosfaatrechten heeft op de melkveestapel. Wat wel duidelijk is, is dat het aantal rechten niet genoeg zal zijn voor 35.000 extra melkkoeien.

Laatste reacties

  • boertje12345

    Als we dan een fosfaatreferentie krijgen op basis van forfaits en we halen een bex voordeel op fosfaat van tussen de 5 en 10 %, kunnen we nog een beetje meer koeien melken. Of zie ik dat zo verkeerd?

  • haj146

    Idd. 5 procent meer vee en volgens mij wordt het plafond wel met tien procent overschreden. Dus hoe kan de overheid rekenen om de sector een zo groot mogelijk probleem aan te praten. Als de forfaitaire normen niet aangepast worden konden we allemaal tien procent bex voordeel halen en probleem opgelost. Laat dat nou net delinkse maffia niet willen...

  • koestal

    oud nieuws

Of registreer je om te kunnen reageren.