Foto: Roel Dijkstra RundveeAchtergrond

Generieke fosfaatkorting stijgt tot 10%

Intensieve bedrijven leveren meer in ten gunste van grondgebonden bedrijven.

Tot voor kort gold een generieke korting op de fosfaatrechten van meer dan 8% als onacceptabel. Nu staat op 1 januari 2018 mogelijk een korting van zo’n 10,5% voor de deur, voor alle melkveebedrijven die niet onder de definitie grondgebonden vallen. 

Grondgebonden bedrijven ontzien

In september liet staatssecretaris Martijn van Dam al doorschemeren dat het misschien moeilijk zou worden de generieke korting te beperken tot 8%. Over de gehele sector blijft het misschien 8%, maar nu de grondgebonden bedrijven op verzoek van een Kamermeerderheid worden ontzien, moet de extra last gedragen worden door de overige intensieve(re) bedrijven. De korting op 1 januari 2018 zal in de praktijk waarschijnlijk lager uitvallen, doordat in de loop van 2017 de fosfaatproductie vermindert

De Tweede Kamer stemt dinsdag 6 december over het stelsel van fosfaatrechten. Twee wijzigingsvoorstellen (van D66/ChristenUnie en van de SP) zorgen ervoor dat bedrijven die geheel grondgebonden zijn, niet getroffen worden door de generieke korting en dat bedrijven niet meer hoeven in te leveren dan nodig is om grondgebonden te worden.

Slot op fosfaatreductieplafond

Het stelsel van fosfaatrechten en de generieke korting zijn bedoeld als slot op het fosfaatproductieplafond van 172,9 miljoen kilo voor de Nederlandse veehouderij. Volgens de jongste prognoses bedraagt de fosfaatproductie dit jaar 179,5 miljoen kilo. Daarin heeft de Nederlandse melkveehouderij een aandeel van om en nabij 103 miljoen kilo, terwijl de sector zich ooit heeft verbonden aan een plafond van 83,9 miljoen kilo.

Om onder het plafond te komen, moet komend jaar dus nog een forse krachttoer worden gemaakt door de melkveehouderij. Het fosfaatreductieplan van ZuivelNL moet in 2017 8,2 miljoen kilo fosfaat van de markt halen. Dan is er bij invoering van de fosfaatrechten geen overschrijding van het plafond meer en kan de derogatie voor de Nederlandse melkveehouderij behouden blijven. Dat is echter geen zekerheid, liet staatssecretaris Martijn van Dam in de nacht van donderdag weten. Dinsdag 6 december praat hij daarover met Europees milieu-commissaris Karmenu Vella. Het is allerminst zeker dat Van Dam in zijn missie slaagt.

Van kwaad tot erger?

Geen derogatie betekent geen stelsel van fosfaatrechten. Maar wel een verplichting om een nog veel groter overschot aan mest te verwerken, omdat de bemestingsnorm dan opeens omlaag gaat van 230 naar 170 kilo stikstof per hectare. Dat wordt het van kwaad tot erger.

De aanhef van dit artikel is iets aangepast. De oorspronkelijke versie kon mogelijk ten onrechte de indruk wekken dat LTO Nederland een korting van meer dan 8% nu acceptabel vindt. 

Beheer
WP Admin