Foto: Henk Riswick RundveeAchtergrond

Aantal runderslachtingen op weg naar nieuw hoogtepunt

Het aantal runderslachtingen blijft maar oplopen. In week 47 liep het aantal op tot boven de 15.000 stuks met 15.210 geslachte runderen.

Dit grote aantal werd voor het laatst bereikt in de eerste week van dit jaar, toen werden er 15.562 runderen geslacht. In voorgaande jaren lag het aantal slachtingen in week 47 op zo’n 12.000 dieren.

Slachterijen geven aan dat het in de afgelopen week iets rustiger was met het aanbod van slachtkoeien, maar dat het aantal nog steeds op een hoog niveau lag.

In totaal zijn er dit jaar tot en met week 47 535.107 runderen geslacht, waarvan zo’n 90% bestaat uit uitgeproduceerde melkkoeien. Ten opzichte van 2015 zijn dit er 98.359 meer, een stijging van 22,5%.

Groei melkveehouderij

Oorzaak van het grote aanbod van slachtrunderen is de groei van de melkveehouderij. Om te kunnen voldoen aan grondgebondenheid, maar ook alvast aan de nieuwe maatregelen om de derogatie te behouden, moeten melkveehouders veel koeien afstoten. Een deel van deze melkveehouders is daar nu al mee begonnen, omdat zij anders extra voer moeten inkopen en meer mest moeten afzetten.

Beheer
WP Admin