RundveeAchtergrond

Zuivel wijzigt fosfaatreductieplan niet

LTO, Nevedi, NZO en Rabobank houden vast aan het voorgestelde pakket maatregelen voor melkveefosfaatreductie in 2017.

Dat blijkt uit een gezamelijke reactie op een alternatief plan met als uitgangspunt een koppeling van vee aan grond. Wel wil LTO met andere melkveeorganisaties in gesprek gaan over nieuw melkveebeleid vanaf 2018.

Alternatief plan fosfaatreductie

Maandag 28 november presenteerde de gelegenheidscoalitie Grondgebonden (een samenwerkingsverband van Netwerk Grondig, natuur- en milieuorganisaties, biologische melkveeorganisaties en zuivelbedrijven EKO Holland en Henri Willig) een alternatief plan voor fosfaatvermindering. Daarin staat dat de melkveehouderij binnen 4 jaar naar een veebezetting van maximaal 2,3 grootvee-eenheden (GVE) per hectare moet.

Grondgebondenheid verankeren in beleid

LTO, Nevedi, NZO en Rabobank zeggen het plan bestudeerd te hebben. Zij concluderen dat zowel binnen als buiten de zuivelsector sympathie bestaat om grondgebondenheid te verankeren in beleid, maar dat het te onduidelijk is of het alternatieve plan direct uitvoerbaar is, juridisch te borgen en te financieren. “We kiezen er daarom voor om voluit verder te werken aan het pakket van maatregelen zoals dat eerder is overeengekomen met het ministerie”, aldus de verklaring. Genoemde partijen willen ‘meters maken’ in 2017, en dat garandeert het plan van Grondig niet, meent ook NMV-voorziter Harm Wiegersma.

Robuuster beleid melkveehouderij

LTO benadrukt dat het behouden en versterken van grondgebondenheid belangrijk is voor de melkveehouderij. Daarom wil de organisatie komend jaar samen met andere betrokken partijen in gesprek gaan over een robuuster beleid voor de melkveehouderij vanaf 2018. Kees Romijn, voorzitter LTO Melkveehouderij: “Alternatieve plannen zijn nog niet ver genoeg uitgewerkt en voldoen niet aan de gestelde criteria. We moeten nu in actie komen. De plannen uit het akkoord staan daarmee vast en zijn al in een ver stadium. Zodra de maatregelen van start zijn gegaan in 2017 en we onder het fosfaatplafond komen, kan de evaluatie plaatsvinden waarbij de opeenstapeling van wetgeving opnieuw bekeken kan worden. Waarbij vereenvoudiging, versimpeling en doelmatiger beleid centraal staan.”

Lees ook: Update fosfaatreductieplan: de feiten op een rij

Overigens zijn veel elementen in het plan van LTO, NZO en NMV nog niet in beton gegoten, zeggen bronnen bij de NZO, NMV en LTO. Van grote invloed is het debat dat donderdagavond 1 december plaatsvindt in de Tweede Kamer. Bovendien wordt intern nog steeds gedebatteerd over vraagstukken als hoe om te gaan met de starters en uitbreiders na 2 juli 2015. De gokkers moeten niet worden beloond, maar de terechte knelgevallen moet toch een kans krijgen, vindt NMV-voorziter Wiegersma. De discussie gaat over de vraag waar de grens moet liggen.

Beheer
WP Admin